Eksperiment: viis päeva Facebookita

Asso Puidet
, 30+ peatometaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Rozbaum.
Maria Rozbaum. Foto: Urmas Luik

Nutiajakiri 30+ viis läbi eksperimendi, mille käigus proovis üks n-ö Facebooki-sõltlane veeta viis päeva ilma sotsiaalmeediata. Kuidas tal läks?

Maria Rozbaum on hardcore Facebooki kasutaja. Pole palju öelda, et sõltlane. Igapäevaselt jagab, laigib ja kommenteerib ta kümneid positusi. Ta on peaaegu loobunud telefoni kui suhtlusvahendi kasutamisest, sest kogu suhtlus toimub Facebookis.

Lisaks sellele veel Facebooki vahendusel toimivad mängud. Näiteks Farmville. Pühendunud virtuaalmaakana ei möödu ükski tema päev virtuaalpõllul kõpitsemata või virtuaallehmi lüpsmata. Tegime Mariale ettepaneku proovida elada viis päeva Facebookita. Ta ei rõõmustanud, ent võttis pakkumise vastu. 

Foto: Pärnu Postimees

Eesmärk: viis päeva Facebookita

Motivaator: iga Facebookita päeva eest 5 eurot. 

Taust: hardcore Facebooki-sõltlane. 

Eelnev õhtu

Tõmban otsi kokku, ahmin viimaseid uudised. Jätan beebigrupis kõigiga hüvasti ja võtan vastu sõbralikud nöökimised. Koristan Farmville’is vilja ja söödan loomad. 

Paanika!

1. päev

Uskumatu rahu. Kuna Facebooki ei saa minna ja farmi ei saa minna, siis nagu ei peagi kuhugi minema. Vedelen pikalt voodis, enne kui hommikukohvi tegema lähen.

2. päev

Beebi jääb poest koju sõites tuttu. Kuna transportimisega ärataksin ta üles, siis istun maja ees autos ja lasen tal magada. Niiiiiiiiiiiii igav on! Tõmban mingi Blossom Blast Saga ja ajan aga ühte värvi lilli ritta. 

3. päev

Taasavastan enda jaoks unustusse vajunud Instagrami. Näe, on veel kohti, kuhu söögipilte, selfisid ja laste lollusi jagada!

4. päev

Meenub, et üks inimene tahtis minult beebiriideid osta Roosamanna grupis. Panen paki teele ja loodan, et ta ikka kannab mulle pärast raha. Suhtlesime chat’is, seega ühendust temaga ei saa. Tuleb talle kirjutamine võõrutusejärgsesse to-do listi panna. 

5. päev

Hommikul on nii mõnus ärgata. Kuhugi ei ole joosta. Kuna uudiseid ei loe, siis hõljun oma ilusas roosas mullis.

Tagantjärele – mida kõike maha ei maga, kui viis päeva Facebooki ei külasta! Tuttavate beebiuudistest kuni lapse lasteaia jõulupeoga seotud aruteludeni. Tundub, et olen ikka paljust ilma jäänud. Tegelikult on lisaks tilulilule ja mokalaadale suhtluskeskkonnas ka palju kasulikku.

***

Kord kuus ilmuv nutiajakiri 30+ on kättesaadav vaid tahvlites ja telefonides, lugemiseks tuleb alla laadida tasuta 30pluss äpp.

Androidile SIIT.

Õunale: SIIT.

Ajakirja jaanuarikuu numbrist leiad muuseas pööraseid eksperimente, kultuuri- ja kunstikriitikat ning detailseid, sõnas, helis, pildis ja videos edastatud praktilisi juhtnööre. Teiste seas, kuidas kodus kesvamärjukest valmistada, arvutisse salvestatud andmeid turvaliselt ladustada või tennispalliga pauku teha ja veel palju muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles