Keres ja Pärnu

Enn Hallik
, sporditoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1991. aastal lasi NSV Liit Paul Kerese auks välja margi …
1991. aastal lasi NSV Liit Paul Kerese auks välja margi … Foto: PP

Narvas 7. jaanuaril 1916 sündinud Paul Kerese kooli- ja kujunemisaastad möödusid Pärnus. Siin mängis ta tennist ja korvpalli, võitis 13aastasena oma esimese maleturniiri ja lõpetas 1937. aastal gümnaasiumi.

Males arenes Keres ülikiiresti. 1935. aastal tuli ta Euroopa kirimalemeistriks ja osales vaid 19-aastasena Eesti meeskonna esinumbrina maleolümpial. Sama 1935. aasta 17. novembril andis ta Pärnus tolleks ajaks suurima simultaani, võites 40 partiid, viigistades viis ja kaotades pärnakatele A. Pärnale ja A. Bornile.

Järgmise aasta novembris mängis Keres kodulinnas Pärnus 60 vastasega, viigistades neljaga ja kaotades 15 vastasele. Tõsi, vastased võisid kasutada nõuandjaid, keda mõnel oli koguni kuus kuni kaheksa, seega mängis Keres simultaani mitmesaja maletajaga. Selle simultaani järel sõitis Keres Saksamaale, kus jagas Badneuheimi turniiril esikohta maailmameister Aleksander Alehhiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles