Kerese sünniaastapäeva tähistatakse Pärnus küünalde süütamisega

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga tänava põhikool.
Kuninga tänava põhikool. Foto: Henn Soodla

7. jaanuaril tähistatakse Eesti tippmaletaja Paul Kerese 100. sünniaastapäeva. Pärnus Kuninga 29 tema kunagise kooli ees asuva mälestusmärgi juurde asetatakse kell 16 lilled ja süüdatakse 64 küünalt - vastavalt malelaua ruutude arvule.

Kerese omaaegses kodulinnas Pärnus avab malesuurmeistrile pühendatud aasta 20.-28. veebruarini kestev Balti tsooni turniir.

20. veebruaril esitletakse Paavo Kivise raamatut "Paul Keres. Mälestusi, materjale, kirju" ja toimub koolinoorte maleturniir.

1. veebruaril tuleb spordiajaloopäev Pärnu eakate avahoolduskeskuses, 18. märtsil  esitletatakse Kuninga tänava põhikooli ajalookonverentsil õpilaste uurimusi Keresest. Kerese aasta lõpetavad detsembris Pärnus toimuvad Euroopa kiir-ja välkmale meistrivõistlused.

Aastakümneid malespordis maailma absoluutsesse tippu kuulunud Keres oli sündinud Narvas, lapsepõlve ja noorusaastad veetis ta Pärnus. 1934. aastal lõpetas Keres Pärnu poeglaste gümnaasiumi. Tänapäeval tegutseb hoones Kuninga tänava põhikool.

Keres oli kolmekordne NSV Liidu maletšempion (1947, 1950 ja 1951) ja kuulus seitse korda (1952, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964) NSV Liidu võistkonda, mis võitis maleolümpia. Ta on valitud Eesti 20. sajandi sportlaseks. Keres on kirjutanud maleraamatuid, lõppmängu käsitlev "Praktische Endspiele" (Hamburg 1973) kuulub maailma sellealase kirjanduse paremikku.

Keres suri 1975. aastal 59aastaselt infarkti. Ta on maetud Tallinna Metsakalmistule.

Rahvusvaheline maleföderatsioon (Fédération internationale des échecs e. FIDE) on 2016. aasta kuulutanud Kerese aastaks. Eesti maleliit (EML) korraldab sel puhul mälestusfestivali "Paul Keres 100" mis algas mullu 8. detsembril maletaja sünnilinnas Narvas 7. rahvusvahelise noorteturniiriga. Mälestusfestivali programmi mahub maleturniire, simultaane, konverents ja maleõhtuid.

7. jaanuaril, Kerese sünniaastapäeval toimub Eesti eri paigus rida Paul Keresele pühendatud sündmusi. Eesti Panga muuseumis esitletakse tema auks välja antud kaheeurost mälestusmünti ja postmarki ja ETV programmis on saade "Suurmeistrid: Paul Keres".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles