Ajaloolise villa ja aida lammutamine tekitab segadust

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk 16.
Pikk 16. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu südalinnas seisab põlenud arhitektuuriliselt väärtuslik villa, mille omanik tohib lammutada; omanik soovib lammutada ka krundil asuvat aita, mida aga linnavalitsus tahab kaitse alla võtta.

Arvatavasti möödunud sajandi 1920. aastatel rajatud neoklassitsistlike ja art deco'like elementidega juugendvillal on oluline koht Pärnu kunagise kitsarööpmelise raudtee ajaloos, sest maja kuulus tollasele raudteevalitsusele, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Eksperthinnang hoone mälestise tunnustele vastavuse kohta koostati aga alles pärast selle põlengut mais 2008.

Villa läks põlema siis, kui hoone vastsed omanikud Onix Kinnisvara ja Rakvere Universaal selle lammutamise ideega välja tulid ning linn ja muinsuskaitse seda takistama asusid. Põlengu süüdlast politsei ei leidnud.

"Linnavalitsus oma kulu ja kirjadega tellis eksperthinnangu, mis näitas, et suurem osa - 90 protsenti - on hävinud ja selles midagi säilitamisväärset ei ole. Aga selle kuuri osas leidis eksperthinnang, et selles on säilitusväärtus olemas," selgitas Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna juhataja Kaido Koppel.

Septembris pöördus linnavalitsus muinsuskaitseameti poole ettepanekuga, et ait ehk kuur muinsuskaitse alla võetaks. Kirjas seisab, et kahekorruseline galeriiga ait on Pärnus ainulaadne. Muinsuskaitseamet pole otsust veel teinud.

Onix Kinnisvara juhataja Verner Aas leiab, et tööd Pikk 16 kinnistul seisavad linnavalitsuse otsuste, õigemini otsustussegaduste taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles