Kohus karistas identiteedivarast

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohus.
Pärnu maakohus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus kinnitas täna kokkuleppe, mille alusel mõisteti süüdi Virkko Ojare (23), keda süüdistati selles, et ta avas alaealise tütarlapse nimel viimase teadmata konto täiskasvanutele mõeldud interneti suhtlusportaalis.

Noormees laadis kontole peale tütarlapse teisest interneti suhtlusvõrgustikust pärit fotode üles tundmatu neiu fotosid ning esitas valeinfot tütarlapse vanuse, tutvumissoovide jm kohta. Samuti vastas noormees tütarlapse nimel fotode kommentaaridele.

Isikut tuvastavatele ja tuvastada võimaldavatele andmetele tema nõusolekuta juurdepääsu võimaldamise ning nende kasutamisega eesmärgiga luua teise isikuna esinemise teel temast teadvalt ebaõige ettekujutus, pani noormees toime karistusseadustiku järgi kvalifitseeritava kuriteo.

Ojarele mõisteti karistuseks neljakuuline vangistus, mis asendati 240 tunni üldkasuliku tööga tähtajaga üks aasta. Niisama pika aja jooksul on noormees kriminaalhooldaja järelevalve all. Menetluskuludena mõisteti temalt välja sundraha ja õigusabi kulud, kokku 7725 krooni.

Teise isiku identiteedi ebaseaduslikku kasutamist käsitleva paragrahvi alusel on tänavu esimese kümne kuuga Eestis alustatud 47 menetlust, neist 12 Lääne prefektuuri poolt.

„Sageli noored ei mõtle, et sellise tegevusega kahjustatakse teise inimese õigusi ja huve ning et tegemist on kriminaalkuriteoga, mille eest võib karistuseks olla kuni üheaastane vangistus,“ ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristine Tamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles