Kaupo Meiel: Rahvalik jant neljas vaatuses

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Eestimaa Rahvaliit pole liikmete hulgalt sugugi vähe oluline poliitiline jõud: Äriregistri teabesüsteem, mis küll pole ülioperatiivne, loendab erakonnale 9684 liiget. Pole paha, nagu ütles Rahvaliidu kunagine esimees ja tõendamata arvamuste kohaselt praegune niiditõmbaja Villu Reiljan, sest näiteks Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) on Äriregistri andmeil 9139 liiget.

Tegeliku poliitilise jõuna on Rahvaliit, erinevalt kas või vähema liikmete hulgaga IRList, nüüdseks null, sest mida arvata erakonnast, mille juhtfiguurid üsna enne riigikogu valimisi kokkuleppele ei jõua, sõimlevad, süüdistavad ja kaklevad avalikult nagu kasvuraskustes poisikesed.

Läinud nädalavahetusel valis Rahvaliidu kongress endale uue esimehe, juba neljanda käesoleval aastal, ja valituks osutus tuntud kalafilmiautori Juhan Aare ees vähe tuntud autoremondilukksepp Andrus Blok.

Isegi see kongress ei möödunud skandaalideta. Hiiu- ja Harjumaa esindajaid, kes kaldusid Aaret pooldama, ei registreeritud delegaatidena, kongressi teenindava personali spikrites oli Blok esimehena märgitud ammu enne hääletamist ja auesimees Arnold Rüütel kritiseeris kõvahäälselt kongressi juhtimist. Erakonna noorteühenduse esimees Monika Kuzmina aga pidas puldis kõnet sõjaväevormis, milles asjatundjad tundsid ära NSV Liidu aegse õhudessantväe sõduri oma.

Vaevalt kaotanud leerid asja nii jätavad, ilmselt vaidlustavad nad nii kongressi kui selle otsused, aga ausalt öeldes pole see kõik enam naljakaski. Iga etendus peab kord lõppema ja kui tahes hea komöödia järel tuleb eesriie alla lasta ja publik koju päästa.

Rahvaliidu vastne esimees Blok ütles Postimehele, et kavatseb Rahvaliidu päästa lagunemisest usaldusega. “Usaldusega erakonna liikmete vastu, usaldusega inimeste vastu, kes elavad maal ja vajavad seda poliitikat,” ütles ta. Tundub sümpaatne, kena ütlemisega mees olevat, aga hilja, peremees, hilja.

Siin pole enam päästa ega kirjutada midagi. Kõik, mis nüüd järgneb, on nagu teatud organismi funktsioonid, mis jätkuvad mõne aja vältel pärast inimese surma. Küüned ja juuksed võivad veel pikeneda, aga laip on laip.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles