Jalgpalliliit kinnitas tippliigade koosseisud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: Toomas Huik

Eesti jalgpalli liidu juhatus kinnitas algavaks hooajaks nelja tugevama liiga koosseisud. Pärnumaa meeskondadest tagas mullu endale koha meistriliigas Pärnu linnameeskond, Vändra Vaprus sai hoolimata eelmise aasta tulemusest endale koha esiliigas, Pärnu jalgpalliklubi meeskond tõusis teise liigasse.

Enne hooaja algust peavad Pärnu linnameeskond ja Vändra Vaprus läbima litsentsimise.

Algaval hooajal loobus oma kohast esiliigas Kiviõli FC Irbis ja esiliiga B-tasandil Tallinna FC Puuma ja Tallinna FC Ararat TTÜ, neist Kiviõli ja Ararat jätkavad II liigas. HÜJK Emmaste ja Viimsi MRJK ühinemisel tekkis Viimsi JK, JK Luunja uus nimi on Tartu JK Tammeka U21.

Vutiliit esitas esiliiga tulevikuplaani, mis peagi peaks kaotama B-esiliiga ja looma selle asemele U-21 meeskondadele oma meistriliiga. Seda mõtet arutatakse klubidega sügisestel kohtumistel.

Pikemaajaline plaan, mida klubidele tutvustatakse sel sügisel dialoogkohtumistel ja mille realiseerimise aeg otsustatakse eelduste tekkimisel, loob uue olukorra: esiliigasse jäävad mängima vaid litsentsiga klubide esindusmeeskonnad, Esiliiga B-tasand kaotatakse ja uue liigana luuakse kümne võistkonnaga U21 meistriliiga, kuhu pääsevad mängima litsentseeritavate klubide duubelvõistkonnad vastavalt sportlikule printsiibile. See tähendab, et II liigast ülespoole tõusevad iseseisvad klubid esiliigasse ja U21 ja/või U19 võistkonnad U21 meistriliigasse, kus selgub Eesti U21 meister.

"Plaani tähtsaim tähendus on esiliiga areng, selle liiga väärtustamine ja teisele tasandile klubidele atraktiivse ja sportlikult edasi viiva võistluse loomine, aga väljapakutud süsteem lahendab ka duubelvõistkondade küsimuse, jättes nad samal ajal liigasüsteemi osaks. Samuti loome nii duublitele reaalse võistluse, sest nad hakkavad konkureerima U21 meistritiitli nimel," selgitas Eesti jalgpalli liidu president Aivar Pohlak. "Kui klubid annavad plaanile rohelise tule, otsustame, millal muudatus käiku läheb, aga eeldame, et see ei juhtu enne paari–kolme aastat."

Esimene, sügisel klubidega dialoogkohtumistel arutatud ja järgmisest hooajast kehtima hakkav muudatus puudutab litsentsitaval tasandil mängivaid duubelmeeskondi, kes saavad ühes mängus oma rivistuses kasutada peale väravavahi ja kolme väljakumängija ainult kuni 21aastaseid jalgpallureid. Esiliigas ja esiliiga B-tasemel mängivad duubelmeeskonnad hakkavad kandma nime U21, näiteks Tallinna FC Flora II asemel on aastast 2017 kohustuslik nimekuju Tallinna FC Flora U21. Mõni klubi – Tammeka, Flora, Levadia ja Kalju – tegid sellise muudatuse vabatahtlikult juba aastaks 2016. Kõnealune nõue kehtib vaid litsentseeritavas liigaosas.

"Tippklubide puhul on duubli tähendus noorjalgpallurite arendamine ja vigastusest taastuvaile või vähest mänguaega saavatele mängijatele ja varuväravavahile võimaluse andmine. Paraku ei ole tegelikkuses alati nii olnud ja tippliigades mängiva duubelmeeskonna keskmine vanus hooajal 2015 küündis isegi 26 eluaastani. Seepärast tõstsime teema päevakorda sügisel klubidega kohtumistel, kus klubide toetusel otsustasime kehtestada eeltoodud piirangu vanematele mängijatele. Aastal 2015 oli näiteks esiliigas tipus olnud Flora, Levadia ja Kalju duublite keskmine vanus 19 ja 20 aastat, mis tähendab, et U21 nimekuju on praeguse olukorra reaalne peegeldus," põhjendas Pohlak.

"Ühtlasi nimetatakse litsentseeritud tasandil mängivad klubide III võistkonnad alates 2017. aastast U19 võistkondadeks, mängijate kasutamisel kehtib sama loogika nagu U21 võistkonna puhul. Tekib sujuv üleminek U17 eliitliigast U19 ja U21 võistkondade kaudu esindusmeeskonda," lisas Pohlak.

Liigade koosseisud:

Premium-liiga: Tallinna FC Flora, Tallinna FC Levadia, Nõmme Kalju, Tallinna FC Infonet, Sillamäe Kalev, Narva Trans, Paide linnameeskond, Pärnu linnameeskond, Tartu Tammeka, Rakvere Tarvas.

Esiliiga: Viljandi Tulevik, Tallinna FC Flora U21, Tallinna FC Levadia U21, Tallinna FC Infonet II, Nõmme Kalju U21, Tallinna Kalev, Tartu Santos, Vändra Vaprus, Maardu Starbunker, Kohtla-Järve Järve.

Esiliiga-B: FC Kuressaare, Sillamäe Kalev II, FC Elva, Raasiku FC Joker, Tallinna Kalev II, Viimsi JK, Tallinna FC Flora U19, Tartu Welco, Tartu Tammeka U21, Viljandi Tulevik II.

II liiga ida/põhi: Kiviõli Irbis, Jõhvi Lokomotiv, Tabasalu Charma, Võru JK, Tallinna Piraaja, Tallinna Dünamo, Jõgeva Noorus-96, Kuusalu Rada, Lasnamäe FC Ajax, Tallinna FC Levadia III, Tallinna Legion, Tartu Merkuur, Tartu FC Santos II, Narva United.

II liiga lääs/lõuna: Tallinna FC Ararat TTÜ, Paide linnameeskond II, Türi Ganvix, Nõmme United, Keila JK, Viimsi JK II, Imavere Forss, Tõrva JK, Saue JK Laagri, FC Kose, FC Kuressaare II, Rummu Dünamo, Pärnu JK, Tallinna Forza.

Andmed: Eesti jalgpalliliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles