Kohus karistas identiteedivarast

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maakohus kinnitas üleeile kokkuleppe, mille alusel mõisteti süüdi Virkko Ojare (23), keda süüdistati selles, et ta avas alaealise tütarlapse nimel tolle teadmata konto täiskasvanutele mõeldud interneti suhtlusportaalis.

Noormees laadis kontole peale tütarlapse teisest interneti suhtlusvõrgustikust pärit fotode üles tundmatu neiu pilte ning esitas valeinfot tütarlapse vanuse, tutvumissoovide ja muu kohta. Samuti vastas noormees tütarlapse nimel fotode kommentaaridele.

Isikut tuvastavatele ja tuvastada võimaldavatele andmetele tema nõusolekuta juurdepääsu loomise ja andmete kasutamisega, mille eesmärk oli luua kaasinimesest teadvalt ebaõige ettekujutus, pani noormees karistusseadustiku järgi toime kuriteo.

Ojarele mõisteti karistuseks neljakuuline vangistus, mis asendati 240 tunni üldkasuliku tööga tähtajaga üks aasta. Niisama pikka aega on noormees kriminaalhooldaja järelevalve all. Menetluskuludena mõisteti temalt välja sundraha ja õigusabi kulud, kokku 7725 krooni.

Identiteedivargust käsitleva paragrahvi alusel on tänavu esimese kümne kuuga Eestis alustatud 47 menetlust, neist 12 Lääne prefektuuris.

„Sageli ei mõtle noored, et sellise tegevusega kahjustatakse kaasinimese õigusi ja huve ning et tegemist on kriminaalkuriteoga, mille eest võib karistada kuni aastase vangistusega,“ ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristine Tamm.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles