Kanalisatsioonikaevus hukkunud neiu vanemad nõuavad kohtumenetlust

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetuspaik Pärnu jõe ääres.
Õnnetuspaik Pärnu jõe ääres. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Toimetusega võttis ühendust Peeter Aitai, teatades, et on esitanud taotluse peaprokurörile, et see tühistaks varasemad kaebuste rahuldamata jätmised ja annaks kohtu alla AS ISS Eesti.

Perekond Aitai nõuab, et see toimuks juba enne 26. jaanuari, mil möödub viis aastat Diana Aitai kukkumisest linna territooriumil asunud kaanetamata kaevu, kus ta hukkus.

ISS Eesti korraldas kaevu ümbruse territooriumi hooldamist.

Traagilise õnnetuse asjaolusid on uuritud kolmel korral ja kolm korda on prokuratuuri loal uurimismenetlus lõpetatud, kuna uurijad ei selgitanud kahtlusaluseid ega “tuvastanud kuriteo toime pannud isikuid”, seega saa neid kohtu alla anda.

Kahel korral on peaprokurör nõudnud prefektuurilt uurimise jätkamist, et selgitataks Diana Aitai surmas süüdi olevad kahtlusalused või ettevõtted, kelle süül kaaneta kaev inimesi varitses. Lisauurimised kahtlusaluste selgitamiseni ei jõudnud.

Muu hulgas uuriti linnavalitsuse vastutust omavalitsuse haldusalas asunud kaaneta kaevu eest. Seegi lõng läks sõlme.

26. jaanuaril möödub saatuslikust õnnetusest ja kriminaalasja algatamisest viis aastat, mis ühtlasi on võimaliku kuriteo aegumise tähtaeg.

Lapsevanemad süüdistavad uurimisorganeid ja prokuratuuri faktidest mööda vaatamises, vassimises ja tahtmatuses kahtlusalused välja selgitada ja nad kohtu alla anda. Vanemate arvates viivitasid õigusorganid meelega, et võimalik kuritegu aeguks.

Viis aastat tagasi jalutas 22-aastane üliõpilane Diana Aitai Pärnu Rannapargis, astudes lumele, mille all varitses jalutajaid sügav kaaneta kaev. Kuigi õnnetust nähti ja kutsuti abi, olid kukkumisel fataalsed tagajärjed ja noort naist ei õnnestunud pooleldi veega täitunud kaevust elusana päästa. Diana oli vanemate ainuke laps.

Aitaid on adresseerinud oma 19. jaanuaril allkirjastatud kaebekirja peale uurimisorganite president Toomas Hendrik Ilvesele, õiguskantsler Ülle Madisele ja justiitsminister Urmas Reinsalule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles