Liiga paks lumekiht võib katuseid ohustada

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varisemisohtlik lumi katusel.
Varisemisohtlik lumi katusel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Seoses viimastel nädalatel maha sadanud rohke lumega tuletab tehnilise järelevalve amet (TJA) ehitiste omanikele meelde, et ohutuse tagamiseks tuleb pidevalt jälgida katusele kogunenud lume kogust ning lumi ja jää õigeaegselt ära koristada.

Katusekonstruktsioone võib märja lume korral ohustada juba lumekiht paksusega 30 sentimeetrit.

Liigne lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi ja nende varjualuseid, varikatuseid, karniise. Lumi võib olla ohuallikas ka lameda katuse või väikese katusekaldega bensiinijaamadel, spordirajatistel, angaaridel, estakaadidel ning vanematel amortiseerunud ehitistel.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata katustel kohtadele, kus on katuseastmed või katus piirneb kõrgema ehitisega. Sellistesse kohtadesse kuhjub tuulega lund hangedena koguses, mille koormus võib mitmekordselt ületada katusele lubatavat lumekoormust.  

Samuti tuleks vältida lume ja jää kogunemist katuse räästarennidesse ning sademevee äravoolutorudesse ja -lehtritesse, sest see võib kahjustada sademeveesüsteeme ning takistada katuselt sademevee ärajuhtimist.

Lume ja jää eemaldamisel katuselt on oluline järgida järgmisi nõudeid:

• Ohutuks liikumiseks katusel tuleb sinna paigaldada katusesillad ja -redelid.
• Tööde teostajatel peab olema nõuetekohane turvavarustus.
• Lume ja jää sulatamisel tuleb vältida keemilisi aineid ja tehnoloogiaid, mis võivad kahjustada katust või sademeveesüsteeme.
• Lume ja jää mehaanilisel eemaldamisel tuleb kasutada õigeid vahendeid, et vältida külmaga rabedaks muutunud katuse või selle katte lõhkumist.
• Lumel ja jääl ei tohi lasta kukkuda madalamatele hoonetele ja inimeste liikumistsooni. Inimeste liikumistsoon tuleb tööde teostamise ajaks piirata  ohutuslintidega.
• Lume ja jää katuselt libisemise takistamiseks tuleks katusele paigaldada lumetõke.

Vastavalt ehitusseadusele vastutab ehitise ohutuse eest selle omanik. Ennetamaks ehitise katusele koguneva lumega kaasnevat ohtu ehitisele, samuti inimestele ja ümbritsevale keskkonnale, peab ehitise omanik võtma tarvitusele vastavad meetmed. Ehitiste ohutuse tagamist kontrollivad kohalikud omavalitsused ja tehnilise järelevalve amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles