Tõenäolisi tuulepargialasid jääb Pärnumaal järjest vähemaks

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnumaal on jäänud võimalikke tuulepargi arendusalasid oluliselt vähemaks, võrreldes selle kaardiga, mida esmatutvustati avalikkusele oktoobris.

Potentsiaalseid tuulepargialasid otsivad maakondliku tuuleenergeetika teemaplaneeringuga samal ajal Pärnu-, Lääne-, Saare- ja Hiiumaa. Eesmärgiga selgitada kõiki asjaosalisi kaasates välja alad, kuhu üldse saab riigi parima tuuleressursiga Lääne-Eestis elektrituulikuid püstitada.

Planeeringu konsultandi Hendrikson & Ko juhatuse liige Kuido Kartau ja Pärnu maavalitsuse planeeringute talituse juhataja Tiiu Pärn nentisid, et maa- ja omavalitsuste arutelude tulemusel on vahepeal mõndagi muutunud. Eelkõige ongi jäänud arendusalasid vähemaks. Sel on mitu põhjust.

Puhverala laienes

Osa varasemal kaardil väljapakutud arendusalasid on maha tõmmatud omavalitsuste palvel, osale on mõjunud looduskaitselised piirangud ja osa kadus maavalitsuse otsuse tõttu, mille kohaselt elamualade ja elektrituulikute vahele peab jääma vähemalt kilomeeter ning suuremate tiheasumite puhul kaks kilomeetrit puhverala.

“Kui enne oli niimoodi, et omavalitsused otsustasid, kas elamute ja tuulikuala vahel on 500, 1000 või 2000 meetrit, siis praegu on maavalitsus võtnud jõulise seisukoha, et maakondliku teemaplaneeringu korral otsustab seda rohkem maavalitsus, ja nüüd ongi need seisukohad kantud kaardile,” selgitas Kartau.

Konsultant tõi näite Vändra vallast, mis kahtles, kas lähtuda elamute ja tuulikute vahel 500 või 1000 meetrist. Nüüd on lähtekohaks maavalitsuse otsus, et see peaks kõikjal maakonnas olema ühtmoodi vähemasti kilomeeter.

Pärn tõdes, et kilomeetrisest vahemaast lähtudes kontrolliti üle kõik arutlusel olnud arendusalad. Niivõrd olulise muudatuse järel tasub igaühel nüüd kaart uuesti üle vaadata. Kaart on leitav Hendrikson & Ko veebiküljelt, millele suunab Pärnu maavalitsuse kodulehtki.

Seletuskirjas on iga arenduspiirkonna kohta ära toodud detailne kirjeldus, kui kaugele läheduses asuvad objektid alast jäävad.

Paikusel segane seis

Paikuse vallaarhitekt Kadri Karjus möönis, et maakondliku tuuleenergeetika teemaplaneeringu eskiislahenduse kaardilt kadusid kilomeetri nõude tõttu Paikuse vallast kõik seal arutluse all olnud tuulepargialad.

Samal ajal on vald algatanud konkreetse arendaja, Sõnajalgade pere soovist lähtudes eraldi vallasisese teemaplaneeringu sobivate tuulepargialade leidmiseks.

Elanike vastuseisu tõttu on vald juba loobunud sellise ala mahamärkimisest Tammuru külas ja nüüd on vastu Vaskräämagi elanikud.

Karjus ütles, et kolmandana on tuulikuid kaalutud Sindi lähistele Kõrsa raba veerde, kuid selle asukoha suhtes pole andnud Sindi linn kooskõlastust.

Vallaarhitekti kinnitust mööda soovib Paikuse vald ühtmoodi maavalitsusega järgida kilomeetrise vahemaa põhimõtet, ent kas selle tagajärjel üldse on võimalik elektrituulikuid valda püstitada, selgub arendaja ja valla teemaplaneeringu tegija pakutavatest lahendustest, mida vald praegu ootab.

Võiks alustada sobivaimast

“Elamine-puhkamine ja tuulikud praeguste kriteeriumide järgi ei ole hästi kokku sobivad alad. Sellepärast tuleks alustada nendest aladest, mis on sobivamad, kus on hõredam asustus ega sega kaitsealad. Meil on maakonnas kaks sellist väga head ala, Lavassaare ja Tootsi turbaala, kust turvas on kaevandatud ja järel tööstusmaastik, kuhu sisuliselt kohe saaks ehitama hakata,” märkis Pärn.

Maakondliku tuuleenergeetika teemaplaneeringu täiendatud eskiislahendust tutvustatakse huvilistele arvamuste avaldamiseks avalikul arutelul esmaspäeval Pärnu maavalitsuses. Samas antakse ülevaade nahkhiirtealase ekspertiisi ja uuringu “Läänemaa tuulikuparkide mõjud lähialade elanikele” tulemustest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles