Jõulumaitsed

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaneel ja tähtaniis.
Kaneel ja tähtaniis. Foto: PP

Kaneel on kaneelipuu päikeses kuivatatud koor. Kaneeli tunti Hiinas juba aastal 2700 eKr. Seega on see maailma üks vanemaid maitseaineid. Tseiloni kaneel on mahe, aromaatne ja heledat värvi. Hiina kaneelil ehk kassia’l on paksem koor, tumedam värv ja tugevam maitse.

Tähtaniis on eriti kauni väljanägemisega ja rikkalikult eeterlikke õlisid sisaldav vürts, mis on magnoolia perekonda kuuluva puu tähekujuline seemnekupar ehk vili. Tähekujulistel viljadel lastakse korjamise järel kuivada päikese käes. Tähtaniisipuu kodumaa on Hiina ja Vietnami põhjaosa.

Nelki kasutati Hiinas ammu enne meie ajaarvamist. Maitseainena kasutatakse nelgiõite pungi, mida enne kuivatatakse päikese käes. Nelki kasvatatakse põhiliselt Indoneesias, Madagaskaril ja Tansaanias. Armastab merelist kliimat.

Must pipar korjatakse igihaljalt ronitaimelt Piper nigrum’ilt. Poolvalminud rohelised marjad korjatakse ja lastakse neil mõni päev seista ja fermenteeruda. Selle käigus tõmbuvad marjad krimpsu ja muutuvad pruuniks või mustjaspruuniks.

Vürts on mürdiliste sugukonda kuuluv igihaljas puuvili. Pärineb Jamaicalt ning tänapäeval kasvatatakse seda ka Mehhikos, Hondurases ja Guatemalas.

USAs nimetatakse vürtsi allspice, kuna see maitseb ja lõhnab kui maitseainete segu: tunda on nelki, kaneeli, muskaati ja piprast teravust.

Ingver on igivana vürts ja ravimtaim, mis pärineb Kagu-Aasiast või Polüneesiast.

Kuulub ingveriliste sugukonda, on troopiline meetrikõrgune mitmeaastane liiliataim sinakaslillade õite ja tugeva maa-aluse mugulaga. Maitseainena kasutatakse ingveri juurt nii värskelt, kuivatatult kui jahvatatult.

Kardemon kuulub samuti ingveriliste sugukonda. Ent kardemoni puhul saadakse maitseainet taime väga aromaatsetest viljadest, mida ühekaupa käsitsi korjatakse, enne kui kuprad lõplikult valmivad ja lahti praksatavad. Kuivatatud seemneid kasutatakse nii terve kui jahvatatuna.

Araabia kohv purustatud kardemoniga on beduiinide rahvusjook. Kardemoniga maitsestatakse teed, likööre ja viskit. Kardemon ergutab seedimist. Väidetavalt aitab kardemonis sisalduv ensüüm neutraliseerida organismis mürke, kui olete mõnd alkohoolset jooki liigtarbinud.

Muskaatpähklit saadakse igihaljalt puult Myristica fragrans’ilt. Puu võib kasvada kümne kuni 15 meetri kõrguseks ja sel on hästi lõhnavad kollakasvalged kellukesekujulised õied.

Muskaatpähkel on muskaadipuu vilja seeme, mida pähkli saamiseks kuivatatakse pikka aega. Vanasti oli muskaat maailma üks kallimaid maitseaineid.

Muskaati kasvatatakse tänapäeval põhiliselt Indoneesias, Lääne-Indias ja Madagaskaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles