Kodanikuühiskond selgitas laureaate

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse vallavanemal Kuno Erkmannil ja Surju rahvamaja juhatajal ning kohaliku külaseltsi esimehel Aime Villil on põhjust taas kohtuda kodanikuühiskonna tegijate tänuüritusel. Paikuse vald on parim kodanikualgatust toetav kohalik omavalitsus ja MTÜ Surju-Ilvese Küla Selts parim kodanikeühendus.
Paikuse vallavanemal Kuno Erkmannil ja Surju rahvamaja juhatajal ning kohaliku külaseltsi esimehel Aime Villil on põhjust taas kohtuda kodanikuühiskonna tegijate tänuüritusel. Paikuse vald on parim kodanikualgatust toetav kohalik omavalitsus ja MTÜ Surju-Ilvese Küla Selts parim kodanikeühendus. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta tegijad selgusid eile, kui ettevõtlus- ja arenduskeskusesse kogunenud komisjoni liikmed olid läbi arutanud viide tunnustamiskategooriasse esitatud kandidaadid.

Valik oli keeruline, sest tunnustamist väärinuksid kõik, kelle kohta taotlus jõudis Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse, maavalitsuse ja omavalitsuste liidu esindajatest koosneva komisjonini.

Enim kandidaate, viis, oli parima kodanikeühenduse kategoorias. Tunnustuse pälvib MTÜ Surju-Ilvese Küla Selts (esimees Aime Vill), mille suurim algatus oli skate-pargi rajamine, projektipõhise ettevõtmise maksumus oli ligi pool miljonit krooni. Skate-park ja ümbrus hoitakse korras vabatahtliku tööga, nagu ka laste mänguväljak ja grillimaja.

Valla kahte suuremat küla ühendava seltsi tavaettevõtmised on külapäevade ja rattamatkade korraldamine. Kuuendat aastat tegutseb selts selle nimel, et ühistegevus ja kodanikualgatus oleksid rohkem kui sõnad.

Parim vabatahtlik on Tihemetsa põhikooli õpetaja, MTÜ Külaseltsi Iiris juhatuse liige Juta Rea, kelle algatusel on väärtustunud kodukandi möödanik. Tema algatusel on hakatud korraldama rahvatantsude ja regilauludega üritusi, Allikukivi raamatukogus käib koos käsitööring, toimuvad matkad kodukandis ning toimusid osavõtjaterohked talgud Allikukivi koopa ja allika ümbruse korrastamiseks.

Parim kodanikualgatust toetav äriühing on lõppeval aastal OÜ Paikre Prügila, mis panustas oma tegevusega “Minu Eesti” talgupäeva, toetades üldrahvalikku ettevõtmist.

Parima kodanikualgatust toetava kohaliku omavalitsuse tunnustus läheb Paikuse vallavalitsusele selle eest, et see on toetanud MTÜ Edela Eesti Arengukeskust Silla külla laste ja noorte mänguväljaku rajamisel, toetas Silla külaseltsi Reiu endise raudteesilla uuendamisel ja on tugev õlg kohaliku kogukonna ettevõtmistele.

Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta tegu on Reiu vana raudteesilla rekonstrueerimine. See tunnustus laieneb asjaosalistele Paikuse ja Tahkuranna vallavalitsuses, Pärnu linnavalitsuses, põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametis ning üle kõige Silla külaseltsile, mis tänuväärse ettevõtmise lõpuni viis.

Pärnumaa kodanikuühiskonna tänavusi laureaate ja nominente ning Kodukandi tunnustuse pälvinuid (aasta küla, tegus maanoor, sädeinimene) tunnustatakse 14. detsembril maavalitsuses. “Tänuüritusele oleme palunud 60 isikut ja organisatsiooni, mis on jäänud tänavu oma tegevusega pildile,” ütles Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse konsultant Krista Habakukk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles