Soomaa üleujutuse hari saabub lähipäevil

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ardi Truija

Soomaal on viiendat ööpäeva sula- ja vihmavesi ajanud vett üle jõgede kallaste ja kergitanud tulvavee kriitilise piirini teedel ja õuedes.

Riisa mõõtejaam Halliste jõel näitab, et veetase läheneb kolmele meetrile võrreldes suvise tasemega.

Soomaad läbi ja lõhki tundva matkakorraldaja ja looduskaitsja Aivar Ruukeli sõnade kohaselt tõusis vesi möödunud nädalavahetusel Soomaal ligikaudu 70 sentimeetrit, olles viimase nelja–viie päevaga kerkinud vähemalt kaks meetrit.

“Ja veetõus jätkub, kuniks jagub soodest ja metsaalustest jõgede poole voolavat lumesulavett,” kinnitas Ruukel. “Vähemalt kaks–kolm päeva kasvatavad sulavesi ja jääsulud Soomaa jõgesid veel.”

Jutt on Hallistest, Raudnast, Navestist ja vähematest Soomaa harujõgedest ja ojadest.

Ruukeli hinnangul ei ole tänavu veebruaris siiski oodata rekordilist üleujutust. Praegu on paljude aastate suvise keskmisega võrreldes veetaseme tõus Riisal 270–280 sentimeetrit. “Kõrghetk jõuab kätte lähipäevil, kuid rekordit ei tule,” ütles matkakorraldaja.

Soomaal on välja kuulutatud ennustusvõistluski: kes arvab täpsemalt, kui kõrgele seal vesi tänavu tõuseb, olgu siis veebruaris või aprillis, kui päris kevad käes.

Rekordiline veetõus registreeriti Halliste jõel Riisa silla juures 1931. aastal, kui vooluvesi kerkis 5,5 meetrit.

Üle viiemeetrisi tõuse on registreeritud veel 1951. ja 1956. aastal.

Aastatel 2010–2013 tõusis kevadine suurvesi järjest Riisal üle nelja meetri, mida loetakse juba väikeseks imeks.

2005. aasta jaanuaris, kui Pärnut tabas sajandi torm, oli ilmastik sarnane tänavusega. Veetase Soomaal saavutas siis haripunkti jõulude ajal, nädalapäevad enne suurt üleujutust Pärnu jõe suudmes.

Enamasti jõuab veetase Soomaal aasta tipptasemeni märtsis-aprillis. Jaanuaris-veebruaris on Soomaa viies aastaaeg ametlikult välja kuulutatud viiel korral, esimest korda 1999. aastal.

Veetõuse on Soomaal registreeritud 1920. aastast.

Paadimatkajatele ja loodusvaatlejatele on Soomaa kõrgvee aeg põnev, jõgede kallastel elavatele inimestele paras nuhtlus. Sellega ollakse küll harjunud, aga kellele meeldib paadiga tarest saunas käia või laudaloomi talitada lae all, kuhu vesi parveks ehitatud põranda on koos lojustega kergitanud?!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles