Piltuudis: Dan Bogdanov sai riigipealt noore IT-teadlase eripreemia

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilveselt said täna Vabariigi Presidendi Kantseleis noore teadlase preemia erandkorras kaks teadlast – botaanik ja mükoloog Leho Tedersoo ning meedia ja kommunikatsiooni uurija Andra Siibak. Esmakordselt andis president Ilves üle ka IT-teadlase eripreemia, mille pälvis andmetöötlussüsteemi Sharemind looja, arendaja ja rakendaja Dan Bogdanov.
President Toomas Hendrik Ilveselt said täna Vabariigi Presidendi Kantseleis noore teadlase preemia erandkorras kaks teadlast – botaanik ja mükoloog Leho Tedersoo ning meedia ja kommunikatsiooni uurija Andra Siibak. Esmakordselt andis president Ilves üle ka IT-teadlase eripreemia, mille pälvis andmetöötlussüsteemi Sharemind looja, arendaja ja rakendaja Dan Bogdanov. Foto: Raigo Pajula/Vabariigi Presidendi Kantselei

Pärnust pärit andmetöötlussüsteemi Sharemind looja, arendaja ja rakendaja Dan Bogdanov sai president Toomas Hendrik Ilveselt esmakorselt välja antud IT-teadlase eripreemia.

President Toomas Hendrik Ilveselt said täna vabariigi presidendi kantseleis noore teadlase preemia erandkorras kaks teadlast: botaanik ja mükoloog Leho Tedersoo ning meedia ja kommunikatsiooni uurija Andra Siibak.

Noore teadlase preemia suurus on 5000 eurot ja seda rahastab Väino Kaldoja. Noore IT-teadlase eripreemia suurus on 5000 eurot ja seda rahastab Skype Eesti.

President Ilves nentis oma sõnavõtus, et Andra Siibak, Dan Bogdanov ja Leho Tedersoo kehastavad Eesti teaduse uut põlvkonda.

“Kui sageli kuuleme kurtmist, et teadus, majandus ja riik tegutsevad omasoodu ega leia üksteist, siis teie, head laureaadid, olete tõestanud vastupidist. Et teadus pole vaid artiklid ja viited teadusartiklite andmebaasis, kuigi ka neid ei tasu alahinnata. Te olete tõestanud, et teadlane on – nagu ta on alati olnud – inimarengu uute horisontide esimene kompaja,” ütles riigipea.

President Ilves rõhutas, et laureaatide sihikindel töö toob juba praegu Eestile praktilist kasu. “Nagu ühe soovituskirja autor tabavalt märkis: tänu teile on kogu maailma valdkonnateadlaste silmad pööratud Eestile. Seepärast tuligi kultuurirahastul erandlikult anda tänavu välja kaks noore teadlase ja üks noore IT-teadlase preemia. Viimane neist esmakordselt selle auhinna ajaloos. Tänan teid suurepärase panuse eest meie kõigi maailma avardamisse,” lisas president Ilves.

Esimest korda andis president täna Skype Eesti toetusel üle noore IT-teadlase preemia. "Asutasime koos presidendi kultuurirahastuga noore IT-teadlase preemia, et Eesti noorte teadlaste teadmistejanu, suurelt mõtlemine ja uurimustöösse pühendumine saaks vajaliku toetuse,” sõnas Skype Eesti juht Andrus Järg. “Tahame anda andekatele tegijatele võimaluse süvitsi minna ja maailma mastaabis tippu tõusta. Esimene preemia saaja Dan Bogdanov on just sellise noorteadlase mõõdupuu ja loodan, et eeskujuks järgmistele preemiatele kandideerijatele. Usume Skype'is, et teadusel põhinev ühiskond on laiemalt kasulik, luues võimaluse uudishimu, hariduse ja tehnoloogilise arengu sulamil majandusarengusse ja laiemalt Eesti ühiskonna elujõudu panustada,” lisas ta.

IT-teadlase eripreemia pälvinud Dan Bogdnov on Cybernetica AS teadus-arendusprojektide juht, andmetöötlussüsteemi Sharemind looja, arendaja ja rakendaja. Bogdanovi magistritöös “Kuidas teha turvaliselt arvutusi ühissalastatud andmetega?” esitleti esimest korda turvaliste ühisarvutuste platvormi Sharemind, mille edasiarendus on olnud Bogdanovi kogu järgneva teadlase- ja inseneritee sisuks. Turvalised ühisarvutused on krüptograafiline tehnoloogia, mis lubab üksteist mitteusaldavatel osapooltel analüüsida üksteise privaatseid andmeid, nii, et andmed ja arvutuste vahetulemused kellelegi ei lekiks; ainult lõpptulemus saab teatavaks neile osapooltele, kellele see analüüsiplaani kohaselt saama pidi. Turvalised ühisarvutused on üks peamisi meetodeid hajussüsteemide, sealhulgas pilvearvutuste privaatsusgarantiide tõstmiseks. Sharemindi platvorm on Bogdanovi panus turvaliste ühisarvutuste valdkonda. Bogdanovi doktoriõppe põhitulemuseks oli tarkvaraplatvorm privaatsust säilitavate arvutuste teostamiseks, mida sai juba toona kasutada reaaleluliste probleemide lahendamiseks. Järgnenud aastate jooksul on süsteemi oluliselt edasi arendatud nüüdseks on selja taga mitu edukat arendust.

Noore teadlase preemiale saab kandideerida kuni 35aastane doktorikraadiga teadlane, kes teeb uurimistööd Eesti või välisriigi teadusasutuse või ülikooli juures.

Noore IT-teadlase eripreemia on mõeldud kuni 35aastasele teadlasele, kes on omandanud doktorikraadi või kes on taotluse esitamise hetkel doktoriõppesse vastu võetud (nii Eesti kui välismaa ülikoolis) ning kelle teadustöö on tihedalt seotud infotehnoloogia ja selle valdkonna arendusega (põhifookus: tarkvaraarendus ja -rakendus). Preemiat võib kasutada teadustöö edasiarendamiseks või praktikas rakendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles