Pärnumaa tunnustas oma tipptegijaid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikualgatuse toetaja on Paikre, juhataja Teet Kurs.
Kodanikualgatuse toetaja on Paikre, juhataja Teet Kurs. Foto: Urmas Luik

Tänu on südame mälu, sellest tõest lähtudes olid maavalitsuse suurde saali vastuvõtule palutud need, kes lõppeval aastal paistsid Pärnumaal silma nii Kodukandi kui kodanikuühiskonna tegijatena.

Aplaus kõlas aga kõigepealt MTÜ Pärnu Ooperi esinejatele, kes tipptegijate tänuürituse suurepärase kontserdiga sisse juhatasid.

Pärnu maavalitsuse nimel kõnelnud regionaalarengu peaspetsialist Liina Saar mainis, et talle meeldivad presidendi sõnause tulemusel kolmanda sektori kohta kasutusele võetud sõnad “vabakond” ja “vabasektor”, mida maakond tunnustab kaheksandat aastat.

Kodukandi särajad

Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse (PEAK) nõustaja ja Kodukandi konkursikomisjoni liige Krista Habakukk kinnitas, et meie külade inimesed vaatavad kodukohast kaugemale ja võtavad aina julgemalt sõna elektroonses meedias.

MTÜ Pärnumaa Kodukant jagab tunnustust kolmes kategoorias: aasta küla, sädeinimene ja tegus maanoor.

Aasta küla on Are valla Murru ja Suigu küla piirkond ehk MTÜ Murru Külaselts, mille eestvõttel on toimunud koolitused, üleriigilised tegusate noorte päevad ja mis on tegevusega täitnud Suigu seltsimaja. Esimese ja ainsa külaseltsina on Suigu seltsimajas sisustatud Euroopa nõuetele vastav köök ja töötab oma kohvik.

Nominendid on Häädemeeste valla Ikla küla ja Surju valla Lähkma ja Saunametsa küla piirkond. Läti piiri äärse Ikla heakorra ja ühisürituste vedajad on Kaido Vaik ja Kaarel Born, Lähkmal on aga külaseltsi algatusel remonditud ja kasutusele võetud vahepeal tühjaks jäänud Kilingi metskonna maja.

Aasta sädeinimese kandidaate oli kaks, aunimetuse saaja üle pidas komisjon põhjalikult aru, enne kui otsustas laureaadiks nimetada MTÜ Lähkma-Saunametsa Külaseltsi juhatuse liikme, erametsakonsulent Kadri-Aija Viigi. Nominent on MTÜ Häädemeeste Suurküla Seltsi eestvedaja Ivi Kase, kes on olnud kohaliku seltsimaja remondi ja selle kultuurikeskusena kasutamise eestvedaja.

Tegusa maanoore aunimetuse pälvib 14-21aastane teistele oma tegevusega eeskujuks olija. Tänavune laureaat on Kodukandi noortekoja asutajaliige, ürituste korraldaja ning koolitaja, Pärnumaa Punase Risti vabatahtlik Marko Kaljula. Nominent aga Surju vallavolikogu liige ja abikäsi kohalike ürituste korraldamisel Taavi Pukk.

Arenduskeskuse tegijad

Kuuendat aastat selgitas Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) koostöös maavalitsuse ja omavalitsuste liiduga aasta tegijad viies kategoorias.

Need on parim kodanikeühendus, vabatahtlik, kodanikualgatust toetav äriühing, kohalik omavalitsus, kodanikuühiskonna aasta tegu.

PEAKi juhataja Imre Toodu möönis, et tublide vahel valida on alati raske, kuid küllap on tänavused tunnustatud eeskujuks järgmistele. Üllatusest tänusõnad suhu saanud kinnitasid aga ühest suust, et nemad üksi ei teeks midagi, abiks on ikka kaaskond ja tunnustus laieneb neile omistatud au kaudu.

Parima kodanikuühenduse kandidaate oli viis, nominentideks jäid MTÜ Silla Külaselts, mis korraldas Reiu endise raudteesilla remonti.

Samuti nagu MTÜ Edela Eesti Arenduskeskus, MTÜ Pärnu Naiste Varjupaik ja MTÜ Sindi Sõprade Selts, kõigi tegevus on olnud tänuväärne ja teisi kaasav. Laureaadinimetuse näppas MTÜ Surju-Ilvese Küla Selts, mille algatusel toimuvad piirkonna üritused ja rajati lastele skate-park.

Parima vabatahtliku tiitli nominendid on Tali põhikooli õpetaja Eha Kuusk, Paikuse abivallavanem Helve Reisenbuk, noorteühenduse Eesti 4H ja Tootsi põhikooli õpilasesinduse liige Kairi Janson, väärikate ülikooli ja õpilasfirmade laada “Pärnumaa jõulud” tehniline abimees Jaak Suurväli. Laureaat aga Tihemetsa põhikooli õpetaja Juta Rea, kelle algatusel loodi MTÜ Külaselts Iiris ja Allikukivil toimuvad piirkonda laiemalt hõlmavad koduloolised üritused.

Parima kodanikualgatust toetanud äriühingu laureaat on OÜ Paikre, mis tegi maitalgulistele soodustust ja toetab oma tegevusega igati kodanikuühiskonna ettevõtmisi. Tiitli nominent on OÜ Pärnu Postimees, mis ajalehes valgustab igast küljest kodanikuühiskonna ettevõtmisi.

Parim kodanikualgatust toetav kohalik omavalitsus on Paikuse vallavalitsus, mis toetas MTÜ Edela Eesti Arenduskeskust Silla küla laste- ja noorte mänguväljaku rajamisel, samuti Reiu raudteesilla rekonstrueerimist ja on valmis võimaluste piires õlga alla panema kohalike ettevõtmistele.

Aasta tegu Reiu sild

Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta tegu on Reiu raudteesilla uuendamine. Selle Reiu-Paikuse tervisekeskuse rajamise esimeses ettevõtmises osalesid Silla külaselts ja kolm omavalitsust: Paikuse ja Tahkuranna vald ning Pärnu linn, samuti miljon krooni eraldanud projektipõhise toetajana PRIA.

Nominendiks jäid “Minu Eesti – teeme ära” talgud Pärnu maakonnas.

Igas külas sädeleb keegi, igas maakohas leidub silmapaistvaid tegijaid, kes aasta pärast annavad põhjust endast kirjutada kui Pärnumaa Kodukandi või kodanikuühiskonna aasta tegijad.


 
Pärnumaa Kodukant tunnustab:

• Aasta küla on Are valla Murru ja Suigu küla piirkond.
• Aasta sädeinimene on Lähkma-Saunametsa külaseltsi juhatuse liige Kadri-Aija Viik.
• Tegus maanoor on Pärnumaa Kodukandi noortekoja asutajaliige Marko Kaljula.
Pärnu maavalitsus, Pärnumaa omavalitsuste liit ja Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus tunnustavad:
• Parim kodanikeühendus on MTÜ Suigu-Ilvese Küla Selts.
• Parim vabatahtlik on Tihemetsa põhikooli õpetaja Juta Rea.
• Parim kodanikuühendust toetav äriühing on OÜ Paikre.
• Parim kodanikualgatust toetav omavalitsus on Paikuse vallavalitsus.
• Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta tegu on Reiu vana raudteesilla rekonstrueerimine.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles