Mutta vajunud meest aidanud pärnakas pälvib päästeameti tunnustuse

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine Pärnu rand.
Tormine Pärnu rand. Foto: Jaan Sepp

Täna annavad siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu üle päästeteenistuse aumärgid. Pärnumaalastest tunnustatakse päästeameti peadirektori tänukirjaga Pärnus hätta sattunud meest aidanud Martin Kattaid ja päästeteenistuse medali pälvib Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli peainspektor Rain Põllu.

Martin Kattai tegi mullu 8. detsembri varahommikul oma igapäevaste tööülesannete täitmisel ringkäigu ümber Tervise Paradiisi. Ringkäigu ajal kuulis ta mere suunas kõrkjate läheduses inimese nõrka appihüüet. Väljas oli varahommikul pime ja piirkond vesine ja pehme, nii ei saanud Kattai hüüdjale väga lähedale minna.

Kattai helistas kiiresti hädaabinumbril. Kohale tuli päästemeeskond, kes alustas hädas inimese otsinguid pinnaltpäästja isikukaitsevarustuses.

Jõudnud kohakut Tervise Paradiisi hoonega, märkasid päästjad rannal lambiga inimest, kes osutas roostikupuhmale. Päästjad kasutasid luurel termokaamerat ja leidsid selle abil roostikust puusadeni mutta vajunud inimese.

Päästjad sumasid läbi jäise vee kannatanuni, kes külmast kangestunud sõrmedega üritas end tulutult mudasest lõksust päästa. Ühiste jõupingutuste tulemusena õnnestus kannatanu vabastada ja anda üle kiirabile, mis hüpotermias mehe haiglasse viis.

Tänu Martin Kattai tähelepanelikkusele, kiirele ja oskuslikule tegusemisele õnnestus koos päästjatega abivajaja külmast mudast päästa. Muidu võinuks see külm hommik jääda kannatanule viimaseks.

Päästeteenistuse aumärgid antakse üle täna Tallinnas Lillepaviljonis tseremoonial, kus tunnustatakse inimesi, kes märkimisväärselt on panustanud päästeala arengusse või näidanud üles erakordset vaprust inimelude päästmisel.

Elupäästja medaliga tunnustatakse seekord 21 inimest, neist 17-le omistatakse kolmanda klassi medalid ja kolmele antakse üle teise klassi elupäästja medal. Ühele päästjaist omistatakse teenete eest inimelude päästmisel (viies kord elupäästja medali kandidaat) ja pikaajalise laitmatu teenistuse eest päästeteenistuse medal. Elupäästja medaliga tunnustatakse Austraalia kodanikkugi. Elupäästja medali saavad 13 päästeameti teenistujat, üks G4Si rannavalve Lõuna piirkonna vahetuse vanem ja kuus eraisikut. Samuti tunnustatakse päästeameti peadirektori tänukirjaga nelja eraisikut, kes tänu ennastsalgavale tegutsemisele päästsid inimeste elu.

Kokku pälvib päästeameti aumärgi 86 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles