Kui Häädemeestel Eesti Vabariiki loodi

Romek Kosenkranius
, Pärnu linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Kosenkraniuse käsikirjalise päeviku tiitelleht.
Karl Kosenkraniuse käsikirjalise päeviku tiitelleht. Foto: Erakogu

Alljärgnev lugu on ümber kirjutatud Karl Kosenkraniuse, minu vanavanaonu päevikust “Minu Noorus põlv, kesk iga Ja wana põlw”, mis algab sõnadega: “Sündinud olen 1867 märtsi 13ndal. Praegu, kus hakkan oma elu juhtumisi ja mälestusi kirjutama, olen 67 aastat ja 3 kuud wana. Mälestuseks oma laste lastele kuidas mina elasin ja käitusin.”

1908. aasta augustis ostis Karl Kosenkranius Häädemeestele talukoha, mis koosnes kahest maatükist, ühe suurus oli 38 ja mereäärse tüki suurus 14 vakamaad (ilmselt on mõeldud Riia vakamaad, umbes 0,37 hektarit – toim). Samuti oli ta mitme laeva omanik või osanik neis ja veski omanik. Mälestustega jätkan vahetult enne Eesti Vabariigi väljakuulutamist. Päev varem oli vanavanaonu pääsenud metsateel talle korraldatud varitsusest.

“Järgmisel päewal 21. Webruaril oli wallamajas rahwale suhkru ja petroliumi wälja jagamine. Olin wallamajas sees mõne minuti. Seal kuulsin siis uudist, et homme 22sel istub wallamajas “Tribunaal”-kohus… Ja saab ette toodud 18 walitsuse wastast bursuid “Waeste wereimejat”. Nüüd oli mulle tõsisemaid põhjusid abi saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles