Noor pere avab lastesõbraliku kohviku

Anu Villmann
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnus kohvikus Jääkuum tekib tunne, nagu oleks heal sõbral külas – siin saab jalatsid susside vastu vahetada, end kamina ees diivanil kerra tõmmata ja lasta lapsel rahumeeli mängunurgas toimetada.

Et inimene tunneks väljas süües end mugavalt nagu kodus, seda peavad märtsi alul uksed avava perekohviku omanikud Triine-Anette ja Timo Tepp niisama oluliseks kui maitsvat kehakinnitust.

Põlistest tallinlastest abielupaari tõi Pärnusse söögikohta looma mullusuvine puhkus. Pärast seda otsustas kahe lapsega pere teha pealinnaga lõpparve ja kolida provintsi. Elumuutust tõukas tagant tõdemus, et Pärnus napib kohti, kuhu lastega sööma minna.

“Kogu linn on lastega suvitajaid täis, aga peredele mõeldud söögikohti on nii vähe – uskumatu,” räägib Triine-Anette.

Eksprompt otsus

Tepid külastasid oma toona seitsmeaastase tütre ja üheksakuuse pojaga päris mitut siinset kohvikut ja restorani, ent pidid veenduma, et käputamiseas põnni ei kannata pea kusagil põrandale panna, sest pisikese maailmaavastaja peod saavad siis juba enne söömist hirmus mustaks.

Suvise kogemuse kahjuks rääkis ka tõik, et ooteajad venisid kohvikutes, pubides ja restoranides üle mõistuse pikaks ning kahe näljase mudilasega kujunes einelkäik tõeliseks piinaks.

Tuur siinsele toidukultuurile peale tehtud, leidsid kokaharidusega Triine-Anette ja Timo, et kuurortlinn vajab söögikohta, kus lapsedki saaksid end vabalt tunda.

Sestap paluvadki nad oma kohvikusse tulijail võtta õuejalanõud jalast ja libistada varbad sussidesse. Nii on sööjal endal lahedam ja pisimad kohvikukülastajad võivad mõnuga mööda heledat puitpõrandat ringi lasta.

Oleks siiski vale väita, et kohviku rajamise peale tulid aastaid kokana töötanud Tepid alles läinud suvel ja Pärnus kogetu ajel.

Päris oma söögikohast unistasid kaasad ammu. Mõlemal on ette näidata kogemus mainekatest Tallinna söögikohadest, nagu näiteks Chicago, Balalaika, Boheem, Mamo, Kehrwieder ja Sushihouse, kuid päris oma kohta igatseb ju iga kokk.

Tallinnas ei leidnud paar oma keskkonnasõbralikule perekohvikule paslikke ruume, Pärnus tundsid nad õige paiga ära see-eest ruttu.

Triine-Anette meenutusel piisas neil vaid nädalast Pärnus, et otsustada: Tallinna perel rohkem asja ei ole.

“Müüsime oma Tallinna korteri maha ja tulime kahe lapse ning hundikoeraga siia. Sugulased imestasid, kas me tõemeeli kolimegi nüüd maale,” naerab Triine-Anette.

Teppide seletuse järgi on kokkadega nii, et kui mõni köögišeff oma koha avab, peab tal olema palju raha või on tabanud teda kerge hullumeelsushoog.

“Meie puhul kehtib see viimane variant,” muigavad Timo ja Triine-Anette.

Ise mõeldud ja tehtud

Ehkki Ringi 1 esimese korruse ruumides tegutses varem üks teine söögikoht, võttis uusi rentnikke siin vastu täielik lagedus. Kõik tuli nullist üles ehitada, sisustada ja paigutada.

Seinad võõbati valgeks, Eesti kunstiakadeemia õppejõud ja graafik Britta Benno maalis seintele köögiviljad ning lõi noorele toitlustusettevõttele visuaalse identiteedi.

Samas jagub avara kohvikuruumi seintel veel lahedalt pinda kohalikele kunstnikele, keda oodatakse siia oma töid eksponeerima.

Timo ja Triine-Anette läbisid EASis ettevõtluskoolituse ja taotlesid alustava ettevõtte starditoetust. Siis lõi ka üks peretuttav investorina kampa.

Et oma kohta korralikult ja hingega teha, kulus Teppidel pea pool aastat. Märtsi esimese päevaga võib pika oote- ja ettevalmistusaja lõppenuks lugeda.

Märtsist alates on küll Jääkuuma uksed külastajatele valla, kuid suurema avapeo peab kohvik maha 19. märtsil, kui siin astub üles ansambel Jäääär.

Triine-Anette ütleb, et ideid ja ettevõtmisi neil Timoga on, ent kõike ei jõua ega peagi kohe ellu viima.

Nõnda näiteks peaks suvel leidma kohvikus koha omapärane smuutiratas. Üherattalist jalgratast meenutava ratta küljes on blender. Pedaale sõtkudes saab rattal istuja endale tervisliku smuuti valmis vändata.

Menüüs hoiavad Triine-Anette ja Timo lapsevanematena lihtsat joont: toitude nimetused on selgelt mõistetavad, road tervislikud ja ruttu lauale saadavad.

Kiirus ei tähenda seejuures mitte kiirtoitu, vaid üks-kaks-kolm valmivat naturaalsest toorainest ninaesist, mis on mokka mööda väiksematele einestajatelegi.

Lõviosa Jääkuuma hõrgutiste toorainest on kasvanud või toodetud siinsamas Pärnumaal.

Tepid on öelnud kindla “ei” nisujahule, valgele suhkrule ja soolale.

Samas leiab menüüst burgeri ja pannkoogid ning à la carte roogade kõrvale pakutakse saia. Millest need küpsetised valmistatud on, tuleb igaühel endal järele uurida.

Uurimist-proovimist väärivad ka Pärt-Jaagu talu nisuvabast kamast valmistatud toidud.

Nii todasama kama kui ka kohviku köögis sündivaid kastmeid, hoidiseid ja muud saab pakendatult kaasa osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles