Pärnumaal toimub Eesti riigi 100. aastapäeva maraton

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha maratoniga tähistatakse kahe aastapärast Eesti Vabariigi aastapäeva.
Võidupüha maratoniga tähistatakse kahe aastapärast Eesti Vabariigi aastapäeva. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Et "Eesti Vabariik 100" ekspertkomisjon on kutsunud rahvast üles tegema riigile juubelikingitusi, toimub Pärnumaal 22. juunil 2018. aastal jooksumaraton "Eesti Vabariik 100".

"Eesti Vabariik 100" on selleks ajaks seitsmendat korda joostav Pärnumaa võidupüha maraton, mis annab kordumatu võimaluse tähistada riigi juubelit maratonirajal sõprade ja tuttavatega kõrvuti pingutades.

Maavanem Kalev Kaljuste peab algatust Pärnumaale ainuomaseks ja viitab üksikasjalikult maratoni korraldamise mõtte seostele maakonna ajaloo-, loodus- ja kultuuripärandi väärtustamisega.

 „Pärnumaa on Eesti sünnimaa ja seda igas mõttes. Meie vanim asulakoht on leitud maratonidistantsile jäävast Pulli külast ja „Manifest Eestimaa rahvastele“ loeti ette Pärnus Endla teatri rõdult," ütles Kaljuste.

Maratoni peakorraldaja Vahur Mäe Pärnu Kahe Silla klubist arvas, et ideelt rahvuslikku kuvandit kandvast maratonist saab paljudele trofeemaraton, sest seda saab joosta vaid kord elus.

„Pikamaajooksu harrastamine on Eestis tõusuteel ja paari aasta jooksul näeme lisandumas arvukalt huvilisi,“ arvas Mäe ja avaldas lootust, et too jooksumaraton on paljudele esimene.

Et iga aastal võidupüha paraadil presidendi süüdatav võidutuli saab oma jõu päev varem Tori Eesti sõjameeste mälestuskirikus läidetavast mälestustulest, mille maratoonarid seejärel Pärnu toovad, on spordisündmusel kanda eriline, rituaalne roll.

Kõiki maratonil ja poolmaratonil osalejaid ootab rajal ja selle ääres palju sinimustvalget ja väärika ja temaatilise medaliga vastuvõtt iseseisvuse väljakuulutamise mälestusmärgi juures Pärnu Rüütli platsil.

Selle aasta Pärnumaa võidupüha maraton toimub samuti 22. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles