Juhtkiri: Ebavõrdsus hariduses

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Läinud nädalal kirjutas Pärnu Postimees Pärnumaa õpetajate keskmisest brutokuupalgast möödunud aasta lõpu seisuga. Nende numbrite põhjal võib oletada, et kunagine kooli lõpetanu ei pruugi enam oma endist õpetajat paarkümmend aastat pärast lõpetamist sama mantli järgi ära tunda. Teisisõnu: üldise keskmise puhul hakkavad õpetajad juba silma.

Ometi meenub ühe õppealajuhataja seisukoht, et suurkoolis kõrgharidusega spetsialistiks koolitatud õpetaja palk peaks olema konkurentsivõimeline õpilaste arvust ja koolmeistri koormusest sõltumata.

Palganumbritesse süvenedes selgub, et kõik pole eurod, mis hiilgavad, vaid ennast ebavõrdselt kohelduna tundvate haridustöötajate silmad. Hiljutises intervjuus haridus- ja teadusminister Jürgen Ligiga ei saanudki me selget sotti, millal hakatakse kooliraamatukogude töötajaid kohtlema võrdselt pedagoogidega. Probleem oli selles, et kui tõsteti palka kultuuritöötajatel, olid raamatukoguhoidjad liigitatud haridustöötajateks, ja kui kergitati tasu õpetajatel, olid nad jälle kultuuritöötajad. Ometi koormatakse neidki õppetöö ülesannetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles