Prokuratuur: Rannapargi surmakaevu lugu on aegunud (7)

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetuspaik Pärnu jõe ääres.
Õnnetuspaik Pärnu jõe ääres. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riigiprokuratuur teatas viie aasta eest Pärnu Rannapargis kaanetamata kaevu kukkunud ja seal hukkunud Diana Aitai vanematele, et asutuste või inimeste võimaliku hooletuse tõttu sündinud tragöödia on seaduse silmis lõplikult aegunud.

Vastuseks jaanuaris esitatud Aitaide taotlusele, et prokuratuur annaks kohtusse kuriteo võimalikud põhjustajad, teatas riigiprokurör Tristan Ploom, et juhtum on juriidilises mõttes aegunud. See võis olla teise astme kuritegu (inimese surma põhjustamine ettevaatamatusest), mis aegub seaduse silmis viie aasta möödumisel.

Tragöödia juhtus 26. jaanuaril 2011.

“Seega aegus väidetav kuritegu 26.01.2016,” teatas lapse kaotanud vanematele prokurör Ploom. “Kuriteo aegumine on absoluutne menetlustakistus, mis tähendab, et kriminaalmenetlus ei saa jätkuda.”

Ploom lisas, et uurimise jätkamisest loobumise varasemas määruses esitatud seisukohti ei ole tal põhjust ümber hinnata.

“Teile selgitati määruses, et tõendite kogumise võimalused on ammendatud ega esine teavet, mis vajaks kontrollimist kriminaalmenetluslike vahenditega, see tähendab tingiks menetluse jätkamise,” teatas riigiprokurör hukkunud tütarlapse isale Peeter Aitaile.

Aitai tuletas meelde, et esitas kõnealuse taotluse enne võimaliku kriminaalkuriteo aegumist ehk 19. jaanuaril 2016. Ta ei taotlenud mitte uurimistoimingute jätkamist, vaid kahtlusaluste – kahe juriidilise isiku – kohtu alla andmist.

22aastase tudengi surmaga lõppenud kaevu kukkumist linna avalikus ruumis on uuritud kolmel korral, kuid ühelgi neist ei jõutud võimalike süüdlaste nimetamiseni, et anda asi kohtu kaaluda.

Kahel korral, kui uurimist Aitaide palvel jätkati, nõudis riigiprokuratuur, et täiendavalt uuritaks just võimalike vastutavate isikute selgitamist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles