Õigeaegne lihastreening säästab ebamugavast tervisehädast

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistearst Urve Pappa seletab, kuidas magnetimpulssraviseadme abil vaagnapõhjalihaseid treenida ja uriinipidamatust ennetada. Et uriinipidamatus on tervisemure, millest patsiendid isegi arstile rääkima ei kipu, tuli protseduuri demonstreerimiseks istuda ravitooli Tervise ravi- ja spaaosakonna juhatajal Aivar Koppasel.
Naistearst Urve Pappa seletab, kuidas magnetimpulssraviseadme abil vaagnapõhjalihaseid treenida ja uriinipidamatust ennetada. Et uriinipidamatus on tervisemure, millest patsiendid isegi arstile rääkima ei kipu, tuli protseduuri demonstreerimiseks istuda ravitooli Tervise ravi- ja spaaosakonna juhatajal Aivar Koppasel. Foto: Urmas Luik

Paljude vanemas eas daamide argitoimetusi häirib piinlik mure, kui põis naerma pursates, tantsides või kas või pikemat sammu võttes alt veab ja aluspesu niiskeks saab.

Tervise ravispaahotellis asuva Marieta OÜ naistearsti Urve Pappa jutu järgi ei puuduta põiepidamatus ainult seeniore, vaid lekkimisega võivad kimpus olla ka nooremad loomulikul teel sünnitanud naised.

Pärast menopausi süveneb lekkeprobleem kõigil naistel ja pensioniealiste hulgas esineb seda suuremal või vähemal määral igal teisel naisel.

Sageli päädib uriinipidamatus lõikusega, kuid Tervis on viimased kuus nädalat testinud uuenduslikku magnetimpulssraviseadet, mis aitab lekkeprobleemi ennetada, leevendada ja ravida kirurgiliselt sekkumata.

Eestis teist sellist aparaati pole, meile lähim analoog asub Poolas.

Õpetab keha tundma

Lühidalt ja lihtsalt öeldes koosneb impulssraviaparaat kahest osast: omavahel ühendatud võimsusregulaatorist ja pehmest tugitoolist, mille isteossa vastavalt patsiendi individuaalsele taluvusele regulaatorist võimsust määratakse.

Otse vaagnapõhjalihastesse suunatud surinat meenutavad impulsid stimuleerivad lihaseid kokku-lahti tõmbuma, mis omakorda parandab alakeha vereringet.

Iga korraga võtab keha impulsse aina lihtsamalt vastu ja patsient hakkab oma vaagnapõhjalihaseid paremini tajuma.

Eakamate prouade kõrval on magnetimpulssravi naistearsti ütlust mööda tõhus uriinipidamatuse ennetusmeede neile noortele naistele, kes on loomulikul teel toonud ilmale suhteliselt suure sünnikaaluga (üle nelja kilo kaaluva) lapse ja saanud sünnitamise käigus palju rebendeid.

Noore inimese lihased ja koed taastuvad sünnituse järel küll enamjaolt kiiresti ja ise, ent magnetimpulssravi abil treenitud lihastega saab vanemas eas lekkeprobleemi ära hoida või vähemasti edasi lükata.

On ju selge, et vananedes inimkeha muutub: lihased ja sidekude lõdvenevad ning kollageeni hulk organismis väheneb.

Tahtmatut pükste märgamist soodustavad peale vananemise ja sünnitamise muudki tegurid, nagu suurem kehakaal, raske füüsiline töö, pärilikkus jms.

Urve Pappa soovitab põiepidamatust kurtvatel naistel proovida esimese asjana ise vaagnapõhjalihaseid pingutada. Tuntumaid vaagnapõhjalihaste harjutusi nimetatakse Kegeli harjutusteks – need on nime saanud Ameerika günekoloogi Kegeli järgi.

Sageli ei oska naised lihaseid omal käel treenida, sest ei suuda neid õigesti tunnetada. Taju teravdamisel ja õigete lihasgruppide leidmisel ongi kasu magnetimpulssravist.

“Pärast kümmet 20minutilist raviseanssi oskab naine tunnetada, kuidas õigeid lihaseid pingutada, ja saab ilma aparaadi abita edasi treenida,” seletas Pappa.

Ehkki uriinipidamatus ei ole väga tõsine tervisehäda, häirib see lekke all kannatajat ja röövib kurvematel juhtudel naiselt elurõõmu.

“Olen kohanud prouasid, kes on pidanud lekkemure tõttu näiteks rahvatantsuharrastusest või kepikõnnist loobuma, sest kui natukenegi hüpata või hoogsalt kõval pinnal kõndida, on püksid kohe märjad,” rääkis Pappa.

Naised loobuvad seetõttu ka pikematest sõitudest ja harv ei ole seegi, et sotsiaalne aktiivsus kahaneb minimaalseks.

“On ju ebamugav, kui iga päev peab uriinipidamatuse pärast sidemeid kandma ja kannatama ebameeldivat lõhna. Paljud tõsise lekkeprobleemi all kannatajaist võivadki kodusteks jääda ja hakata sotsiaalset suhtlemist piirama,” teadis Pappa.

Arstid eristavad naiste puhul mitut tüüpi kusepidamatust: kui köhides, aevastades, pingutades või kõvemale pinnale järsult astudes tuleb füüsilise pingutusega uriinitilk püksi, nimetatakse seda stress-tüüpi inkontinentseks lekkimiseks.

Teist varianti uriinipidamatust iseloomustab pakitsustunne, et kohe-kohe on vaja tualetti minna, aga ei suuda pissihäda kinni hoida. Meedikud nimetavad seda sundinkontinentsiga ehk urge tüüpi pakitsuslekkimiseks ning selle häire seljatamisel vaagnapõhjalihaste harjutused alati ei aita. Selle terviseprobleemi raviks kasutatakse ravimeid.

Lekkimise tüübid võivad esineda ka koos.

Parandab seksuaalelu

Testperioodil Tervises magnetimpulssravi proovinud patsiendid on ravi tulemustega rahule jäänud.

“Mõnel on probleem täiesti kadunud, mõni on öelnud, et tajub oma lihaseid paremini ja oskab nüüd ise paremini harjutusi teha,” vahendas Pappa.

Et abivajajateni jõuda, julgustab Pappa naisi intiimpiirkonna muresid arstiga avatumalt jagama.

Naistearst ei pruugi igalt vastuvõtule tulnult pärida, kas tal esineb uriinipidamatust. Naised ise peavad seda tervisehäiret liiga piinlikuks, et tohtrile mainida.

“See on kummaline: kui meil selg või õlad valutavad, otsime massaažist leevendust, aga kui naisel on sünnitusjärgselt vaagnapõhjalihased välja veninud, ei tule rehabilitatsiooni pealegi. Magnetimpulssravi aitab intiimpiirkonnal pärast sünnitamist oluliselt kiiremini taastuda,” kinnitas Pappa.

Intiimpiirkonna verevarustuse parandamine ja ergutamine on õrnemale soole niisamagi kasulik, sest teravdab lihaste tajumist ja parendab seksuaalset tundlikkust.

Magnetimpulssravi ei tehta rasedatele, lastele, südamestimulaatoriga patsientidele ja neile, kel on metallproteesid.

Magnetimpulsid aitavad mehigi

Tervise ravispaahotelli ja Tartu ülikooli meestekliiniku doktor Ülo Sõmer peab meeste puhul üheks põhjuseks magnetstimulatsiooni aparaati kasutada väikevaagna valusündroomi, mille sagedane põhjus on krooniline eesnäärmepõletik.

Magnetimpulssravi sobib meestearsti ütlust mööda kasutada aktiivse põletikureaktsiooni järelraviks ühes teiste ravidega, nagu medikamentoosne ravi, füsioteraapia, liikumisravi, soojusprotseduurid ja eesnäärme massaažid.

“Magnetstimulatsiooniga saame mõjutada väikevaagna piirkonna lihastoonust, parandada vereringet, mis kokkuvõttes viib vaevuste vähenemisele ja patsiendi elukvaliteedi paranemisele,” seletas Sõmer.

Kõik eesnäärmehaigused põhjustavad meestel kolme tüüpi vaevuseid: kusevoolu takistust, kusemisärritust ja vaagnapiirkonnas valu või ebamugavustunnet.

Nii näiteks iseloomustab eesnäärmepõletikku ebamugavustunde või valu ja kusemise ärritusnähtude koosesinemine. Eesnäärme healoomulise suurenemise juhtivaks kaebuseks on kusevoolu häirumine.

Kommentaar: 37aastane naine, sünnitanud loomulikul teel kaksikud 14 aastat tagasi

Olen sportlikult aktiivne naine ja pärast laste sündi olen olnud hädas lekkeprobleemiga. See ei vaeva mind küll kogu aeg, vaid enamasti olukordades, mis nõuavad füüsilist pingutust.

Sünnitasin kaksikud loomulikul teel 14 aastat tagasi ja pärast seda toimus paari aasta vältel mõningane iseeneslik taastumine, ent päris endiseks olukorda ei saanud.

Hiljuti soovitati mul proovida uut magnetimpulssravi seadet Magneto Stim. Paarist tugevast treeningust ravitoolil piisas, et leida alakehas lõtvunud lihased üles. Proovisin vaagnapõhjalihaseid samaaegselt toolis antavate impulssidega töödelda.

Peale selle käisin vaakumravis, kuna vaakumravi pidi kiirendama lihaste taastumist pärast magnetimpulsside saamist.

Esimesena, ja natuke ootamatuna kogesin pärast ravi, et enam ei ole mul menstruatsiooni ajal alakehas tunnet, et “kõik kukub kohe välja”. Leevenenud on päevadeaegne valu.

Kuna magnetimpulssravi näidustuseks on uriinipidamatus, tegin pärast ravikuuri katse tormata täis põiega trepist üles. Jõudsin viiendale korrusele ja püksid olid kuivad.

Hakkasin uuesti omal käel Kegeli harjutusi tegema ja erinevalt varasemast tajun nüüd, mida pean pingutama ja kus mu vaagnapõhjalihased asuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles