Monumentidele nende õige koht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastaid on jageldud skulptor Juhan Raudsepa (1896–1984) loodud hauamonumendi üle Pärnus Vana pargi serval. 1. detsembril 1940 otsustas tollane punane linnavalitsus (täitevkomitee) tähistada poliitilise näitemänguna 1924. aastal punasest riigipöördest osavõtnute ja hukatud punaste võitlejate ümbermatmist. Väidetava valge terrori ohvrid lasti maha Tammiste metsas. Kuulduste järgi leiti väljakaevamisel mõni kont, millest ilmselgelt ei piisanud 12 kirstu täitmiseks. Nii olevatki kirstud täidetud höövlilaastude ja pinnasega.

1. detsembril 1940 liikus mööda Riia maanteed 12 kirstuga protsessioon Vanasse parki, kuhu oli kaevatud sügav auk. Augu äärel olid üles rivistatud punaarmeelased. Sõdurite ülesanne oli tähistada kirstude hauda laskmist aupaukudega.

Kadunukeste mälestuseks püstitati pargi servale puust obelisk, milles põles igavene tuli (Iljitši lambike ehk elektripirn).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles