Galerii: 2000 inimest on Rimi turule tulemise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Vana turu hoones Rimi kaupluse avamise vastu on allkirja andnud juba ligi 2000 inimest, täna pärastlõunal keskraamatukogus toimunud rahvakoosolekul arutati koos linnapea ja maavanemaga, mis turust Pärnus edasi saab.

"Kui ühte kohta planeeritakse nii ketipood kui lahtine turg, on sinna algusest saadik konflikt programmeeritud. Kas sureb turg välja või nuriseb ketipood," rääkis Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) president Kersti Kracht.

Kracht avaldas nördimust, et väikeettevõtjatega, kes on talvel sente lugenud, lõpetatakse enne suve rendilepingud. "Teil on vaja teha korralik istumine turu arendajatega, et rääkida suud puhtaks," ütles ta.

Kracht soovitas väikekaupmeestel mitte ähvardustele alluda ning otsida abi linnavolikogusse ja riigikogusse valitud rahvaesindajatelt. "Tulemas on 2017. aasta kohalikud valimised. Palun ärge minge jälle selle õnge, et Reform ütleb, et kui te meid ei vali, tulevad Savisaar ja venelased," kõneles Kracht.

Rahvakoosoleku kutsusid kokku EVEA, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja sellega seotud mittetulundusühing Aita Meie Inimest. Nähes, et EKRE on asunud turu eest võitlema, olid kohale tulnud nii linnavolikogu keskerakondlasest aseesimees Hillar Talvik, sotsiaaldemokraadist maavanem Kalev Kaljuste kui parteitu linnapea Romek Kosenkranius.

Turukaupmehed väitsid, et neid on survestatud lahkuma kolme kuu asemel kahekuulise etteteatamisajaga, andes mõista, et küll leitakse põhjus neist lahtisaamiseks. "Kutsun üles 10. aprillil paigale jääma. Mina ei lähe ära, kutsuge politsei," teatas üks naine.

EKRE Pärnumaa piirkonna juht Helle Kullerkupp lisas, et tallegi on kaupmehed rääkinud: "Sinuga me lepingut ei sõlmi, sa võtad liiga palju sõna."

Turukaupmehed mõistavad, et nende suupruukimisest sõltub tegelikult vähe. Omanik on küll andmeid kogunud, kes tahaks pärast turuhoone ümbertegemist kaubitsemist jätkata, kuid müügikohtade jagamiseks on kaupmeeste sõnul kavas korraldada oksjon. Ühe kaupmehe väitel on aga riidekaupmeeste rent juba peaaegu Port Arturiga samal tasemel.

Koosolekul tõstatati küsimus, kas Pärnusse üldse on turgu vaja. Kohalolnud leidsid, et on, eriti kohaliku kauba ostmiseks kevadel, sügisel ja suvel. Turu vajalikkust näitab ka allkirjade arv, mis Rimi vastu ja turu väikeettevõtjatele jätmise toetuseks on kogutud.

Pikemalt võib turu probleemidest lugeda Pärnu Postimehe paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles