Jää tõrjus aulid Kihnust Saaremaale

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimest korda Läänemere-äärsetes riikides samal ajal korraldatud arktiliste veelindude loendus näitas, et nii Pärnu laht kui Kihnu ümbrus oli tiivulistest lage.

Keskkonnaameti elurikkuse peaspetsialisti Agu Leivitsa sõnade kohaselt oli tiivuliste puudumise põhjus jaanuaris ja veebruaris Sorgu saareni Pärnu lahte katnud jää. Linde ei nähtud talvitumas jääala lahvandusteski. Veidi peatus jääkosklaid ja sõtkaid jääserva piirkonnas. Pehmetel talvedel näeb Pärnu lahes veel hõbe- ja kalakajakaid, laulu- ja kühmnokkluiki.

Kihnu ümbruski oli üllatuslikult tiivulistest pooltühi. Jäävabadel talvedel peatub seal palju aule, kes tänavu olid kogunenud Saaremaa lõunarannikule. Leivitsa väitel on loenduse esmamulje järgi aulide arvukus Läänemeres üldse tugevalt langenud. Seda võivad põhjustada nii sagenenud meretransport kui merekeskkonna- ja kliimamuutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles