Häädemeeste keskkoolis uuendati luuleklassikat

, Häädemeeste keskkooli emakeeleõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste keskkooli emakeelenädal pakkus kogu koolile huvitavat tegevust.
Häädemeeste keskkooli emakeelenädal pakkus kogu koolile huvitavat tegevust. Foto: Merike Pruul

Emakeelenädala traditsioon on Häädemeeste keskkoolis juba peaaegu niisama pikk kui emakeelepäeva tähistamine meie riigis. Kuna sel aastal võtab meie kool osa maakonna digipöörde projektist, proovisime  oma tegemisi veebikeskkondi kasutades nüüdisajastada.

Emakeelenädal sai alguse esmaspäevaste  kogunemistega, kus 11. klassi õpilased tutvustasid teistele K. J. Petersoni elu ja loomingut.

Teisipäeval toimus 5.–9. klassi õpilastele keele- ja kirjandusalane viktoriin, mille korraldamiseks kasutasime Quizizze keskkonda. 1.–5. klassi õpilased panid end proovile luulevõistlusel. Selgitati välja iga klassi parim etleja: Maria Auväärt (1. kl), Timmu Kiiver (2. kl), Rasmus Sild (3. kl), Markus Laarents (4. kl), Arthur Valge (5. kl).

2.–4. klassi õpilased näitasid, et ka ilus käekiri on tänapäeval võimalik, toimus „Ilusa kirja“ näitus. Paberile kirjutati ja seejärel illustreeriti Leelo Tungla luuletus “Koju!“ .

7.–12. klassi õpilased kirjutasid tuntud autorite luuletustest tänapäevaseid versioone. Õpilased panid oma luuletused üles Padleti veebitahvlile – nii saavad teisedki nende loominguga tutvuda. Nüüdisajastati Juhan Liivi luuletusi „Rändaja“, „Ma lillesideme võtaks“, „Eile nägin ma Eestimaad“ ning 11. ja 12. klassis kirjutati Ilmar Laabani sürrealistliku luuletuse  „Autoportree“ põhjal enda iseloomustus.

Kas tunnete need luuletused ära?

Eile nägin ma Eestimaad! / Nägin ausust, vabadust, / nägin vägivalda, kadedust, / teismelise masendust – eile nägin ma Eestimaad. (Aigar-August, 7. kl)

Eile nägin ma Eestimaad! / Taevas NATO lennukeid! / Sõdurite treeningõppuseid! / Uusi sõjarelvasid! / Eile nägin ma Eestimaad! (Kristofer, 7. kl)

Kuskil sahka, teed soolata, / aeg ju hiline. / Ennäe, teedevalitseja siiski / vilgub viimati. /

Auto peatan, palun abi – / lahkelt vastu tullakse. / Mees võtab koormarihma, / koormarihma, mõtelge! (Farid, 10. kl)

Tulin peolt, vihmasadu. / Sõpru ei olnud kusagil. / Vihmasadu. Jalad väsind. / Läbimärg, unine. (Anna Karin, 10. kl)

Ma rüperaali võtaks / võtaks androidi sinava / võtaks aususe, võtaks kaks / sind köidaks sellega. / Ja viisakuse võtaks, / võtaks doosi netti ma / ja köidaks sellega ühte / sind, virtuaalne Eestimaa. (Markus, 9. kl)

Ma olen ventilatsioon sinu hingeelus. / Ma olen su elu vaieldamatu puudujääk. / Ma olen loomemaailma looduse kuningas. / Ma olen isehakanud iluravivahendaja. ( Sigrid, 11. kl)

Kolmapäeval tegid 12. klassi õpilased eesti keele proovieksamit ja reedel toimus keskkooliosas juba traditsiooniks saanud „trepiluule“ lugemine. Kuna meie koolil pole aulat ega lava, kasutame selleks sündmuseks kooli keskset treppi. Igaüks sai valida just endale sobiva luuletuse, et seda teistelegi tutvustada. Ehk suudab selline üritus õpilastele luulet lähemale tuua.

Reedel toimus veebiviktoriin ka kooli vanematele õpilastele, päeva jooksul tehti kokkuvõtteid nädala jooksul toimunust ja autasustati paremaid.

Emakeelenädalal tehtud fotode põhjal on meil kavas kokku panna Kizoa keskkonnas fotoesitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles