Topelt karistus sõltumatuse eest

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski kohtusaalis kuulikindla klaasi taga. Tema tulevik selgub ilmselt uuel aastal.
Mihhail Hodorkovski kohtusaalis kuulikindla klaasi taga. Tema tulevik selgub ilmselt uuel aastal. Foto: Reuters

Moskvas jätkub naftamagnaat Mihhail Hodorkovski kohtuotsuse ettelugemine. Tema trellide taha jäämises ei kahtle keegi.

USA mõjukas majandusleht Wall Street Journal kirjutas eile, et Hodorkovski suurim kuritegu oli poliitilise iseseisvuse püüd. Uus süüdimõistev otsus pole üllatus, sest Vladimir Putin on selgelt soovinud Hodorkovski eemalejäämist 2012. aasta presidendivalimistest.

Vabaduse märter

Arreteerimisest saadik 2003. aastal on Hodorkovski olnud poliitilise kättemaksu märklaud. KGB polkovnikust Putin otsustas pärast võimuletulekut 2000. aastal võtta käsile Venemaa kõige edukamad ärimehed.

Hodorkovski oli Jukosest ehitanud rahvusvahelise naftahiiglase. Olles huvitatud Kremlist poliitilise sõltumatuse säilitamisest, sümpatiseeris Hodorkovski Vene opositsioonile. Keeldudes luksuses eksiilist, kaotas Hodorkovski oma firma ja vabaduse.

Putin omakorda on teinud Hodorkovskist Venemaa allasurutud vabaduse märtri. Putin on koondanud praegu võimu vähematesse kätesse kui kunagi varem nõukogudejärgsel Venemaal.

Lääne reageeringud

Kui Ühendkuningriik jäi Hodorkovski süüasja puhul väljendustes tagasihoidlikuks, siis USA välisminister Hillary Clinton ütles üleeile, et Hodorkovski süüdimõistmine tekitab küsimusi seaduse võimu politiseerituse kohta Venemaal.

Saksa välisminister Guido Westerwelle väljendas eile sügavat muret.

”See, kuidas kohtuprotsess on korraldatud, on äärmiselt kahtlane ning teel riigi moderniseerimisele on see samm tagasi. Meie Vene partnerite huvides on suhtuda neisse muredesse tõsiselt ning kaitsta seaduslikkust, demokraatiat ja inimõigusi,” ütles Westerwelle uudisteagentuuri BNS edastatud avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles