Taksojuht-kupeldaja pääseb vanglast (2)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla. Foto on illustratiivne.
Vangla. Foto on illustratiivne. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Kupeldamises süüdi mõistetud Pärnu taksojuht Arved Pius kasutas aastaid tulutult kõiki juriidilisi mooduseid, et ta vanglakogemus võimalikult lühikeseks jääks, kuni 29. märtsil otsustas Tartu maakohus ta vabadusse lasta.

Aastal 2011 saatis kohtunik Piusi seitsmeks aastaks ja üheksaks kuuks trellide taha.

Kohturalli algas, kui Harku ja Murru vangla tegid 2015. aasta sügisel Harju maakohtule ettepaneku Pius enne tähtaega vabadusse lasta. Maakohus otsustas ta siiski trellide taha jätta.

Pius kaebas otsuse edasi ringkonnakohtusse. Mehe advokaat kaebas, et vangla ei teavitanud Piusi seadusemuudatusest, mis teda puudutava paragrahvi juba 2012. aastal ära muutis. Kunagine taksojuht sai muudatusest teada alles läinud aasta lõpul.

Nüüd kehtiva seaduse järgi tuli Piusi tegu ümber kvalifitseerida kupeldamiseks, mille eest on ette nähtud kuni viis aastat vanglakaristust.

Pius oli kindel, et tema karistust pidanuks vähendama, mis tähendab, et kui seda oleks kohe lühendatud, saanuks ta juba 2013. aastal taotleda vanglast vabanemist enne tähtaega.

“Konkreetne seadus, millega karistusseadustiku paragrahv 268 (1) kehtetuks tunnistati, eraldi teavitamist ette ei näinud,” kinnitas justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Tuulik sõnas, et vanglakaristus kehtib muudatustest hoolimata seni, kuni kohus seda ei muuda.

Mullu 15. detsembril otsustas Pärnu maakohus, et Piusi seitsmeaastane karistus jääbki kehtima. Süüdimõistetu eksis, kui arvas, et seadusemuudatus võimaldab varem vangist pääseda. Liitkaristusest tulenevalt oli tema võimalik maksimumkaristus lausa 20 aastat, seega polnud alust seda vähendada.

Aasta algul oli ringkonnakohus seisukohal, et mees pole oma tegude tõsidusest aru saanud, ega lasknud seetõttu teda trellide tagant välja.

“Kupeldamine ei ole nii ühiskonnaohtlik ega raske süütegu, et ta ei tohiks enne tähtaega vangistusest vabaneda,” selgitas kaitsja sel ajal.

“Vangla koostatud iseloomustuses on ära toodud, et Pius ei näe endal suurt süüd ja kahetseb pigem vahelejäämist,” vastas sellele ringkonnakohus.

Kolm kuud hiljem tehtud Tartu maakohtu otsus on risti vastupidine. Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm teavitas, et Pius oli vangistuses olnud 1. aprilliks 2016 juba neli aastat ja kohtu hinnangul on see küllaldane aeg, et mõjutada kinnipeetavat edaspidi kuritegude toimepanemisest hoiduma.

“Piusi suhtes on täidetud kõik tingimused tema edukaks enne tähtaega vabanemiseks,” vahendas Tamm kohtu seisukohta.

Positiivse asjaoluna arvestas kohus Piusi puhul sedagi, et tänavu jaanuaris paigutati ta ümber Tartu vangla avavanglasse. Samuti oli ta vangina viimased kolm aastat töötanud.

Kohtumäärus on vaidlustatav 15 päeva jooksul ja see ei ole veel jõustunud. Kui määrust ei vaidlustata, jõustub see 14. aprillil ja siis vabaneb Pius vanglast.

Arved Piusi vanglast pääsemise püüded

* Pärnu maakohus, 21.09.2007. Arved Piusile mõisteti prostitutsioonile kaasaaitamise eest kolm aastat, 11 kuud ja 27 päeva vangistust, kuid see jäeti tingimisi täitmisele pööramata kolmeaastase katseajaga.

* Pärnu maakohus, 01.06.2011. Pius sattus kohtu ette sama teo eest. Koos 2007. aastal määratud tingimisi karistusega kogunes liitkaristuseks seitse aastat, üheksa kuud ja 27 päeva. Taksojuht pandi trellide taha. Süüdimõistetu kaebas asja ringkonnakohtusse, kuid seal jäeti otsus muutmata.

* Riigikohus, 12.03.2012. Pius üritas kaevata otsuse edasi riigikohtusse, kuid kaebust ei võetud menetlusse.

* Presidendi kantselei, 08.09.2015. President Toomas Hendrik Ilves ei andnud Piusile armu.

* Harju maakohus, 23.11.2015. Harku ja Murru vangla esitasid kohtule avalduse Pius vabastada ja panna ta elektroonse valve alla. Maakohus teda trellide tagant välja ei lasknud.

* Pärnu maakohus, 15.12.2015. Kunagine taksojuht sai kolmeaastase hilinemisega teada, et teda puudutav karistusseadustiku 268 (1). paragrahv on kehtetu. Pius soovis, et maakohus tema karistust vähendaks, aga kohus jättis taotluse rahuldamata.

* Tallinna ringkonnakohus, 05.01.2016. Pius kaebas Harju maakohtu otsuse ringkonnakohtusse. Seal maakohtu otsust ei muudetud.

* Tartu maakohus, 29.03.2016. Maakohus otsustas Piusi vabadusse lasta. Talle määrati katseaeg ärakandmata karistusaja mahus ehk 20. septembrini 2019.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles