Politsei ekslik pressiteade päästis mehe trahvist (1)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad abistamas läbi jää vajunud kalamehi.
Päästjad abistamas läbi jää vajunud kalamehi. Foto: Urmas Luik

Selle aasta veebruaris määras politsei 60aastasele Tõnule jäälemineku keelu rikkumise eest trahvi. Pärnu maakohus otsustas karistuse tühistada, sest politsei saadetud pressiteade oli eksitav.

6. märtsil esitas Tõnu Pärnu maakohtule kaebuse Lääne prefektuuri trahviotsuse tühistamiseks. Ta oli taibukas ja  viitas 9. veebruaril avaldatud Pärnu Postimehe artiklile "Pärnu rannas vajus kalamees läbi jää", mis vahendas politsei pressiteadet: "Lääne prefektuuri teatel on alates tänasest Pärnu-, Saare- ja Läänemaal keelatud merejääl sõita kõrgema kui A-kategooria mootorsõidukiga. Peale selle on keelatud jalgsi liikuda kaldast kaugemale kui poolteist kilomeetrit."

Kuna politsei avastas Tõnu kaldale lähemalt kui poolteist kilomeetrit, polnuks selle sõnastuse järgi trahvi tegemine õigustatud. 

Pressiteate info oli ekslik ja mees sai sellest teada alles siis, kui teda karistati.

Vea välja selgitamiseks saatis kohus teabenõude Pärnu Postimehele. Kohus leidis, et ajaleht ei olnud Lääne prefektuuri teadet hooletult tsiteerinud, sest just prefektuur saatis ajalehele avaldamiseks e-kirjaga väära info.

"Pressiesindaja on ilmselt valesti tsiteerinud politsei- ja piirivalveameti 8. veebruari otsust ja seda ei saa kuidagi Tõnule süüks panna. Eksliku lubava teate tõttu jääle läinud kodanikku mõistetavalt karistada ei saa," kirjeldab kohtumäärus.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesment selgitas, et veaga pressiteade sai saadetud 8. veebruaril kell 15.36. Parandusega pressiteate saatis ta kolm tundi ja kümme minutit hiljem.

Kahjuks sattus paranduse saatmine ajale, kui ajakirjanikud on töölt juba lahkunud ja ajaleht trükki minemas. Need kolm tundi said mehe trahvi tühistamisel otsustavaks, sest valeinfot luges ta 9. veebruari paberlehest ja kohus leidis, et see on vabandav asjaolu.

Kohus tühistas karistuse 30. märtsil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles