Küsitlus: kas olete euroga kohanenud?

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Enn Haljasmäe, pensionär

Olen Tartu ülikooli ajalooteaduskonna lõpetanud ja täielikult euro vastu. Ühest liidust saime vabaks ja nüüd läksime teise ja pidime selle raha ka veel vastu võtma. Sellega jäime vähemalt sümboolselt ilma iseseisvusest.

Eesti kroon oli ikkagi Euroopa ilusaim raha, isegi jaapanlased ütlesid seda. Näiteks 100kroonine sümboliseerib meie kuulsat poeeti Lydiat. Jätsingi endale ühe 100kroonise mälestuseks.

Aga eurod on mul juba taskus. Sain invaliidsuspensioni. Ostsin endale ühe suure Saaremaa õlle, maksis mingi viis eurot.

 

Valentina Sutt, muusikaõpetaja

Kuna ma pole veel midagi ostnud, pole ma euro kehtima hakkamist tunnetanud.

Pigem mulle euro kehtima hakkamine ei meeldi. See võttis minu südamest nagu tüki ära, sest ma armastan kroone, see on ikkagi meie raha. Aga muidugi, harjume ära ja kõik saab korda. Stardipakett on mul olemas.

Kristi Laas, lasteaiakasvataja

Muidugi on mul kohanemisraskused. Euro on ikka nii võõras, ma ei saa enam millestki aru. Oleks ikka palju mugavam, kui eurot poleks tulnud. Ei tea, kuidas sellega üldse kohaneda. Varusin kroone ja ostsin nende eest. Edaspidi hakkan ilmselt kaardi, mitte sularahaga maksma.



Urmas Umal, puusepp

Esimese euroostuna ostsin lapsele raamatu. Ma isegi ei tea, mis raamat see oli, aga selline papist, pisikesele lapsele.

Eurodega olen arveldanud juba aastaid, kuna käin välismaal tööl. Samal ajal ei saa öelda, et euro kehtima hakkamine oleks arveldamise mugavamaks muutnud. Olen ikka harjunud krooniga ja nüüd siis hakata ennast euroga harjutama … Tekitab natuke segadust küll.

Aga noh, raha juures on põhiline, et teda oleks. Võib-olla isegi mõnusam, et ei ole nii suuri numbreid. Mõni küll viriseb, et metalli palju. No ma ei tea, mul on ka seda natuke taskus ega ole väga raske. Kui enam tassida ei jõua, panen kaardi peale.



Jaak Juhansoo, bussijuht

Piletimüügile kulub natuke rohkem aega. Segadust tekitab see, et ühed maksavad eurodes, teised jälle kroonides. Tagasi annan ka vastavalt. Kui ma kõigile eurodes tagasi maksaks, saaks need kohe otsa. See on ju ikkagi buss, mitte pank.

 

Daniel Kaljumägi, õpilane

Euro on normaalne. Enam-vähem. Ise pole nende eest veel midagi ostnud. Aga kohe ostan bussipileti. Ei teagi, mis see maksta võiks, küll bussijuht ütleb. Eks ta natuke üle ühe lähe.



Vladimir Vetsin, legend

Eurot ei ole. A kroonid on? Aitäh!



Valentina Barykina, pensionär

Praegu maksan veel kroonide eest, aga viiendal saan pensioni, see tuleb juba eurodes. Siis ostan söögikraami ja muid vajalikke asju poest ja kioskist. Ravimeid on vaja, jalad valutavad. Aga küllap harjume. Nagu ka siis, kui rublad kroonideks vahetati.



Terje Aiaots, müüjatar

Mul endal pole euro vastu mitte midagi. Raha on raha, vahet pole, mis seal peal on. Esimesed ostudki on juba eurode eest tehtud, ostsin toidukaupa.

See paralleelperiood, mil kehtivad eurod ja kroonid, on üsna segane aeg. Ma saan täitsa aru neist, kes on ärid sulgenud selleks kaheks nädalaks, kui mõlemad kehtivad. Maksaks kohe vaid euro, oleks palju lihtsam.

Üsna palju on ikka neid, kes tulevad kroonidega maksma, tavaliselt just vanemad inimesed. Nooremad maksavad juba eurodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles