Juhtkiri: Raport, mis tekitab kõhedust

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Muutlikult vilusse kevadilma lisas tubli sortsu jäist külma rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse raport Läänemere piirkonna strateegilise tasakaalu tugevdamise kohta. Kantseliitliku pealkirja taga on asjalik pilguheit meie kandi julgeolekule.

Viimaste aastateni on Eesti ja ülejäänud Balti riigid elanud üsna muretult, lootes NATO vihmavarjule. Nüüd on selgunud, et see sirm pole kuigi suur. Venemaa sigatsemine Ida-Ukrainas sundis baltlasi vaatama oma julgeolekule teise pilguga. Leedulased koostasid sõjaohus käitumise kohta koguni käsiraamatu. Eestis on sõnades jõutud tsiviilkaitse vajaduse taastunnistamiseni.

Selgeks on saanud, et pelgalt kompaniisuurused roteeruvad väeüksused pole õige heidutus, pigem saaks neid kasutada lääneriikide kodakondsete evakueerimise turvamiseks. Nüüd räägitakse vähemalt pataljonisuuruste üksuste alalisest kohalolekust Balti riikides, kuigi tegelik vajadus oleks brigaadijagu sõdalasi igas Balti riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles