Fotonäitus meenutab Pärnu polku Tšornobõlis

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Pärnu muuseumis avatakse teisipäeval näitus Tšornobõli avarii likvideerimisel osalenud Pärnu polgu fotodest.

26. aprillil möödub 30 aastat katastroofist Tšornobõli aatomielektrijaamas. Õnnetuse tagajärgede likvideerimistöödele Ukrainas suunati enam kui pool miljonit meest üle kogu NSV Liidu. Eestist mobiliseeriti sõjaväelises korras 4833 inimest, neist 437 pärnumaalast.

7. mail 1986 formeeriti Pärnus paiknenud keemiapolgu baasil avarii tagajärgede likvideerimiseks Pärnu polk, kuhu kuulus mehi üle Eesti. Valgevenes Gomeli oblasti baasis täiendati polku tuletõrjerooduga Riiast ja insenertehnilise pataljoniga Kaunasest. Koos lätlaste ja leedulastega oli Pärnu polgus ligemale 2000 meest. Polgu peamine ülesanne katastroofipiirkonnas oli pinnase, hoonestuse ja haljastuse desaktiveerimine.

Tasuta näitus Tšornobõli avarii likvideerimisel osalenud Pärnu polgu liikmete seast kogutud fotodest avatakse 26. aprillil  Pärnu muuseumi fuajees ja see jääb avatuks maikuu lõpuni.

Näituse koostasid Aare Uind ja Jaan Krinal Pärnumaa Tšornobõli ühendusest Gamma ja Marju Kurvits ning Indrek Aija Pärnu muuseumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles