Ehitusinsener: üle 40 sentimeetri lund võib olla katusele juba ohtlik

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolemeetrine lumekiht võib katusele juba ohlik olla. Foto on illustreeriv.
Poolemeetrine lumekiht võib katusele juba ohlik olla. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Konstruktsioonide projekteerimisega tegeleva Arcus Projekti peainseneri Ludvig Tammanni sõnutsi ei tohiks lamekatustel ja kergkonstruktsioonidel olla üle 30-40 sentimeetri lund. Sellest suurem lumekiht võib ehitise juba varisemisohtlikuks muuta.

Tammanni sõnade kohaselt arvestatakse konstruktsioonide projekteerimisel standardiga, mille järgi võib lume raskus olla 125 kilogrammi ruutmeetri kohta. „Ruutmeetril on selline raskus, kui seal on 30-40 sentimeetrit lund,“ märkis insener.

Tammanni jutu järgi seistes lumi tiheneb. „Nädalaga võib ruutmeeter 30-40 sentimeetri paksust lund muutuda kuni 40 kilo raskemaks,“ ütles ta.

Inseneri sõnade kohaselt tuleks lume paksust pidada eriti silmas kuni 30kraadise kaldega katuste ja kergkonstruktsioonide juures. „Need võivad sellise lumekogusega puruneda. Raudbetoonkonstruktsioonide puhul selline lume kogus ohtlik veel pole,“ lausus Tammann.

Lumi ei ohusta mitte üksnes katuseid, vaid ka näiteks rõdusid. Rõdudel ei tohiks Tammanni sõnul olla lumekiht paksem rõduukse alumisest äärest. Insener märkis, et rõdude puhul on tavaline, et tuisk keerutab lumevalli piirde äärde, mitte vastu seina. See tekitab aga ehituskonstruktsioonidele suurema koormuse.

Ohutuse tagamiseks tuleks puhastada ka katuse neeludesse ja kõrgema hooneplokiga külgnevatele osadele kuhjunud tavalisest paksem lumekiht ning eemaldada räästast allarippuv lumi.

Kui normide järgi tuleb ehituskonstruktsioonide projekteerimisel arvestada lume raskusega 125 kilogrammi ruutmeetrile, arvestavad insenerid Tammanni kinnitusel suurema raskusjõuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles