Galerii: Vanal turul kauplemine käib

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi turumüüjaid ja ostjaidki pole võrdväärselt suviste kauplemispäevadega, võib otse kasvatajalt saada juba tomatitaimi, kartulit ja maitserohelistki.

Täna lõuna ajal jätkus sebimist avaturu esimesse veerandisse. Oli nii ostjaid kui müüjad. Meeleoluks mängisid lindilt Kihnu Virve ja Väikeste Lõõtspillide Ühing.

Kõik turumüüjad, kellega Pärnu Postimees vestles, ütlesid kui ühes suust, et rahvast napib, aga õiget kaupa ka veel pole. Legendaarne kurke müüv proua, keda iga turul käinud inimene nägupidi tunneb, sõnas, et roheline kraam tuleb tuleval nädalal. Täna kauples ta peaasjalikult munadega.

Juba kolm nädalat värske kraamiga turul käinud Roland Liesment kurtis, et turu uus korraldus on kauplemise tema jaoks raskemaks muutnud. Varem müüs ta siseruumides ja sai kauba ööseks leti taha jätta, kuid nüüd tuleb tavaari edasi-tagasi sõidutada ja päevas teeb see kokku 50 kilomeetrit. Kui täna  olid tal müügis kartul, tomatitaimed, maitseroheline ja munad, siis suvel on sortimendis vähemalt 30 toodet. “Vihma käest räästa alla,” kirjeldas ta olukorda.

Regulaarsel turukülastajal Sirjel oli hea meel, et on koht, kus käia. Täna otsis ta võõrasemataimi ja karulauku. Kevaditi ostab proua turult tomati- ja kurgitaimi. Suvel tahab kartulit ja köögivilju, aga ka marju.

Vana turu asukoht Vana-Pärnus elavale Sirjele meeldib ja on harjumuspärane. “Turgu ei kujuta mujal ette. On Raekülas olnud, seal ei hakanud käima. Tallinna maanteelt suri ka välja,” arutles ta.

Üksikuid ostjaid jagus siseruumidessegi, kus kümmekonnas boksis riidekraamiga kauplejatel on võimalus asju müüa veel 9. maini. “Nutumaik on suus, nii kahju,” kostis riideesemetaga kauplev Jekateriina  viimasele kauplemispäevale mõeldes.

Samas turukülastaja Sirje leidis, et riidekraam turule ei sobigi. Ta tõi näiteks Tartu turu, mis on väga suur ja seal riidekraami ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles