Pärnu kodutute päevakeskus kolis ajutiselt Ülejõele

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhataja Ilme Seepere loodab päevakeskuses peagi ka pesumasina veetorustikuga ühendada.
Juhataja Ilme Seepere loodab päevakeskuses peagi ka pesumasina veetorustikuga ühendada. Foto: Ants Liigus

Pärnu kodutute ja pikaajaliste töötute päevakeskus alustas 1. jaanuarist tööd asupaigas Mihkli 2a sotsiaalse erivajadusega inimeste tugikeskuses, mida haldab mittetulundusühing Pärnu Horisont.

“Linna poolt 2010. aasta lõpus korraldatud riigihangetel osales mitu uut sotsiaalteenuste pakkujat ja linn valis neist välja kõige soodsama hinnaga teenuse osutajad,” selgitas Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna kodutute hoolekande ja toetuste peaspetsialist Raul Kivi ümberkorraldusi.

MTÜ Pärnu Horisont võitis päevakeskuse ja kodutute varjupaiga osutamise riigihanke, supiköögiteenust hakkab MTÜ Aktiviseerimiskeskus Tuleviku asemel pakkuma MTÜ Ärkamine ning vältimatu abi teenust toidupaki ja rõivaste jagamisel MTÜ Samaaria Eesti Misjoni asemel MTÜ Pärnu Diakooniakeskus.

Päevakeskus kolib, varjupaik mitte

Kodutute varjupaik jääb füüsiliselt vanasse kohta Suur-Posti 18b, päevakeskuse teenust kodututele ja pikaajalistele töötutele hakkab Pärnu Horisont pooleks aastaks sõlmitud lepingu alusel pakkuma Mihkli tänavas.

Kivi sõnutsi osutas läinud aasta lõpuni Vana turu taga Väike-Posti 2b majakeses päevakeskuse teenust Tulevik, kuid kuna 2011. aasta algusest teeb seda Pärnu Horisont, polnud põhjust seni kasutatud ruumide omanikult rendilepingu pikendamist taotleda. Vanast katlamajast ümber ehitatav päevakeskuse hoone Suur-Posti 18 hoovil valmib alles mais.

“Varem oli varjupaiga elanikel päevakeskusesse ainult 400 meetrit, nüüd tuleb minna üle silla, aga Pärnu vahemaad on näiteks Tallinnaga võrreldes väikesed ja paar kilomeetrit värskes õhus kõndimist ei tee vahest kellelegi liiga,” peab Kivi jalutamist tervislikuks tegevuseks.

Uued plaanid uues kohas

Linn on Mihkli 2a mittetulundusühingule sotsiaalteenuste osutamiseks tasuta rendile andnud viieks aastaks ning Pärnu Horisondi eestvedaja Ilme Seepere soovib majast kujundada sotsiaalse erivajadusega inimeste tugikeskuse kõigile, kel toimetulekuraskusi.

Päevakeskuses saab iga päev 10-18 aega veeta, televiisorit vaadata, olemas on pesu- ja duširuum. Kohapeal töötab kokk, pakutakse sooja toitu ja plaanis on toidu kojukanne eakatele inimestele.

Sisse astuda ja kümnekroonist lõunasööki osta võib igaüks. Maja teisel korrusel asub 12 ühe- ja kahekohalist tuba, pakkumaks eluaset töövõimetuspensionäridele, osasse tubadesse on elanikud juba sisse kolinud.

Senises paigas külastas päevakeskust 60-70 inimest päevas, Mihkli tänava maja oli eile küll tulvil sagimist ja remondile viitavat kopsimist, kuid lõunalauas istus vaid viis inimest.

“Esialgu läheb veidi aega, et inimesed meid üles leiaksid,” arvas Seepere, kes juhatas päevakeskust eelmises asukohaski. “Siin on meil rohkem ruumi, maja on ilusam, päris palju pensionäre käib lõunal ja niisama suhtlemas. Tahame alustada koostööd MTÜ Loovkunsti Ühinguga, korraldada koolitusi ja nõustamist, edaspidi seada sisse infotelefoni. Majas on oma 1000 ruutmeetrit pinda ja plaane on igasuguseid.”

Kodutute varjupaigas, kus praegu elab 28 asukat, tahab Seepere luua senisest inimsõbralikumad tingimused. “Kindlasti peab rohkem tegelema alkoholiprobleemidega, sest napsitanud inimesel ei ole praegu kohta, kus olla,” seletas juhataja. “Tahaks inimesed varjupaigast kiiremini oma elu peale saata, mõni on seal elanud juba seitse aastat. Mulle meeldib väga selle sihtgrupiga töötada ja meie mittetulundusühing on loodud selleks, et elu hammasrataste vahele jäänuid aidata.”

Pärnu linn sõlmis päevakeskuse ja supiköögi teenuse osutamise lepingud Pärnu Horisondi ja Ärkamisega vaid pooleks aastaks, kuna Kivi sõnutsi selgub alles uue päevakeskuse valmides, kas seal annab toitlustamist korraldada või tuleb supiköögi teenust jätkuvalt sisse osta. Varjupaigateenuse osutamise leping sõlmiti varasema nelja aasta asemel aastaks.

“Loodame uuest mittetulundusühingust kõige paremat ning seda, et kindla elukohata inimeste võimalused ajutist elamispinda leida järjest paranevad,” ütles Kivi.

Aktiviseerimiskeskus Tulevikule jääb seni veel osutada pikaajaliste töötute rehabilitatsiooniteenus, mille eelmisel aastal välja kuulutatud riigihange tühistati. Uue hanke tulemused selguvad veebruaris.

Tuleviku tulevikus on palju segast

“Üldiselt on meil praegu väga segased lood,” võttis Tuleviku juhataja Priit Ruut ümberkorraldused oma seisukohast kokku. “Tulevik on 11 aastat pikaajaliste töötutega tegelnud, kaheksa aastat Pärnu kodutute varjupaiga ja kaks aastat kodutute ja töötute päevakeskuse tegevust koordineerinud ning mul on väga kahju, kui laguneb seni toiminud terviklik süsteem.”

“Kindel on vaid see, et jätkame oma Euroopa sotsiaalfondi projektiga, mille raames pakutakse mitmesugust tegevust pikaajalistele töötutele ja töötab ringluspood,” lisas Ruut. “See projekt kestab 2012. aasta oktoobri lõpuni ja mis tuuled siis puhuvad, ei oska keegi öelda. Majutusteenuse pakkumist jätkame seniseid põhimõtteid järgides Kaldapealse kodus.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles