Parkimiskord muutub alles aasta pärast

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alanud aastal tahab Pärnu linnavalitsus lõpetada eakate avahoolduskeskuse ja Vallikääru ehituse, parkimiskorraldust kavatsetakse muuta järgmisel aastal.

Eelmise aasta lõpetas Pärnu linn 28 miljoni kroonise võlakoormaga. Aasta tagasi oli see number 45 miljonit. Suuremad võlausaldajad on GoBus, Pärnu Vesi ja Fortum Termest, millega linnapea Toomas Kivimägi kinnitusel on kokku lepitud maksegraafikud.

Maksuvõlgu Pärnul selle aasta lõpus ei olnud. Üksikisiku tulumaksu laekus läinud aastal loodetust kolme miljoni krooni võrra rohkem.

Kaheksa miljonit krooni vaba raha

Aastavahetuse seisuga oli linnakassas 16 miljonit krooni, millest poole moodustasid sihtotstarbelised eraldised. Teine pool oli saavutatud ülelaekumistest ja kokkuhoiust, mis Kivimägi sõnutsi võimaldab ligi kaheksa miljoni krooni suuruse lisaeelarve teha.

Küsimusele, miks seda kaheksat miljonit võlgade kustutamiseks ei kasutatud, vastas abilinnapea Annely Akkermann, et väljamakseid tuleb teha kassapõhiste eelarveridade järgi.

Alanud aastal jääb Pärnus maamaks endiseks. “Koalitsioon on teinud otsuse, et 2011. aastal jääb maamaks samaks. Edasi pole midagi otsustatud,” rääkis Kivimägi.

Linnapea selgitas, et maamaksu muutmiseks on vaja jälgida suurt poliitikat. “Pole mõtet tormata, kui osa tahab seda kaotada,” lausus ta.

Koalitsioonilepingusse kirjutatud lubadus jätta Pärnus parkimine tasuliseks üksnes suvel kesklinnas ja ranna rajoonis kavatsetakse ellu viia järgmisel aastal. 2012. aasta aprillini kehtib Europark Estoniaga senine leping, mida firma initsiatiivil võib varem lõpetada.

Abilinnapea Romek Kosenkraniuse ja Kivimägi prognoosi kohaselt võidakse Pärnus parkimiskorraldust muuta kas 2012. aasta 1. maist või 1. septembrist. “Siis tulevad märgid, et maksimaalne parkimisaeg on tund-kaks, täiesti vabaks parkimine ei muutu,” täpsustas Kivimägi.

Palgakärped ei pruugi lõppeda

Seda, kas Pärnu linnavalitsuse ja tema allasutuste enamasti kümneprotsendised palgakärped lõpevad 2011. aastaga, pole veel otsustatud. “Olen oma maja inimesi hoiatanud, et pole optimistlik ka 2012. aasta suhtes. Kui turg on valmis rohkem maksma, ei tee ma kellelegi takistusi lahkumiseks,” kõneles Kivimägi.

Linnapea rõhutas, et eelnev jutt puudutab üksnes linnaametnikke, mitte linnavalitsuse allasutusi, mille palgakärbete lõpetamise kohta seisukohta pole.

Alanud aasta suuremad investeeringud on Metsa 10 ehitatav eakate avahoolduskeskus ja Vallikäär. Viimasena mainitus on osa väikevorme paigaldamata. Sügisel peaks valmima Via Baltica Pärnu ümberehitus ning lõppema vee- ja kanalisatsioonitorude paigaldamiseks ette võetud I etapi kaevamised. Iseasi, kas inimesed I ja II etapi kaevetöödel vahet teevad, sest kohe võetakse ette järgmised tänavad.

Linnavara objekte, mis tänavu maha müüakse, ei tahtnud linnajuhid prognoosida. “20 miljonit on minimaalne eesmärk. Söandan öelda, et ületame selle,” lausus Kivimägi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles