Õppurid valmistavad Pärnus võistu pinke ja remondivad autosid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pink. Foto on illustreeriv.
Pink. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Neljapäeval ja reedel toimuvad Pärnumaa kutsehariduskeskuses ehituspuusepa ja sõiduautotehniku eriala kutsemeistrivõistlused, mille käigus valmivad pargipingid ja saavad kontrollitud automootorid.

"Eestis kasvab trend, et oma metsa ei viida maalt välja, vaid kohalikust puidust valmistatakse tooteid, mida eksporditakse. Seetõttu on aina olulisem väärtustada esiisade oskusi ja populariseerida puutööd, et selles valdkonnas oleks rohkem õppureid ja õppekavu," märkis Pärnumaa kutsehariduskeskuse ehituse valdkonna kutseõpetaja Ingrid Kruusla.

Ehituspuuseppade võistlusülesanne on valmistada jooniste järgi väikevorm – suvepealinna miljööst inspireeritud paadimotiiviga pargipingi karkass. Idee teostamiseks on paarisvõistkondadel aega 13 tundi.

Ülesande autori, kohtuniku ja Nordic Houses OÜ inseneri Indrek Sootsi sõnutsi on tänavune töö tõenäoliselt läbi aegade üks keerukamaid, kuid teistsuguse suunitlusega kui varem.

"Võrreldes eelmise aastaga oli seekord eesmärk võtta pinget maha võistlustöö kokkupaneku ja arvutuste poolelt, teisalt tuua esile puusepatöö professionaalsust ja täpsust limiteeritud ajaga. Need aspektid on tööturul üha enam hinnatud," selgitas Soots.

Ehituspuuseppade erialalt astub võistlustulle viis paarisvõistkonda.

Sõiduautotehnikute kutsemeistrivõistlus toimub Pärnumaa kutsehariduskeskuse D-korpuses.

"Tänapäeval toodetud autod sisaldavad suurel hulgal elektroonikaseadmeid ja keerulisi süsteeme. Meister, kes kõigest sellest aru saab, vea välja selgitab ja murele õige lahenduse leida suudab, on tööturul väga nõutud," tõdes võistluse peakohtunik ja Pärnumaa kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Priit Auväärt.

Parima sõiduautotehniku tiitlit püüdvad võistlejad peavad sooritama teoreetilise testi, tegema veermiku kontrolli, vahetama korrektselt sõiduauto rehvid, kontrollima eri sõlmede töökindlust ja mootorisüsteeme ning koostama elektriskeemi. Iga töö sooritamiseks on aega 30 minutit.

Võistlusest võtab osa 12 võistkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles