Klen Jäärats: Meil on Eesti aeg ja Euroopa kell

Klen Jäärats
, Euroopa Liidu sekretariaadi juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klen Jäärats.
Klen Jäärats. Foto: PP

Euroopa ei ühinenud, tuli sõda. See mõte on pärit 9. mail 1950 Prantsusmaa välisministri Robert Schumani algatatud ja nüüd tema enda nime kandvast deklaratsioonist.

Deklaratsiooni aastapäeva tähistame Euroopa päevana ja teise maailmasõja lõppu tähistatakse Euroopas 8. mail, kui Saksamaa alistus liitlastele. Kujutage seda omale korraks ette: napilt viis aastat pärast ilmasõda tehti ettepanek luua kunagiste vaenupoolte üle rahvusvaheline organ üksteise strateegiliste tööstusharude – terasetootmise ja selleks vajaliku söetööstuse ühiseks juhtimiseks.

Muidugi polnud selle ettepaneku taga vaid erakordse üksikisiku esiletõus ajaloos. Ühelt poolt tõukasid tagant ja õlitasid seda koostööd Ameerika Ühendriigid, teisalt pressis vastu jäine külma sõja hingus. Oli ka kättemaksuhimu, unustades Versailles’ rahuleppe õppetunnid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles