Pärnu soomlane Erkki Asiala usub rahvaste sõprusse

Enn Hallik
, sporditoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Asiala
Erkki Asiala Foto: Urmas Luik

Juba mitukümmend aastat rohkem Pärnus kui Vaasas elav Erkki Mikael Asiala arvab, et piirid sugulas- ja naaberrahvaste vahel on küll lahti ja teineteist imedemaaks enam ei kutsuta, ometi jätkub eestlastel-soomlastel vastastikku avastamist veel kauaks.

Tagasihoidlik, vaikne, isegi märkamatu Asiala teab, mida ütleb, sest vaevalt temast Eesti teemal kogenumat soomlast lähikonnast leiame. Tegemist on 65 aastat tagasi Soome koolipoisil tekkinud huviga naaberrahva vastu, mis jätkus tutvumisreisidega Soome lahe lõunakaldale ja kõige muu põneva kõrval 1988. aasta Vaasa Pärnu seltsi asutamisega. “Ise tegin põhikirja, kutsusin 19 asutajat kokku, olin esimees ka,” muheleb mees Soome-poolset algust meenutades.

2010. aastal aitas Asiala elustada Pärnu Vaasa seltsi, 2011 oli üks Pärnu Soome seltsi asutajaid. Soome ja Eesti sidemete arendamise tänuks on Asiala Pärnu vapimärgi (2007), ja Soome Eesti ühingute teenetemärgi (2008) kavaler, Vaasa Pärnu seltsi ja Pärnu Soome seltsi auesimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles