“Kauba probleemivaba liikumise” ettepanek tõi karistuse (1)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Pärnu maakohus mõistis läinud nädalal kokkuleppemenetluses 1750eurose rahalise karistuse 36aastasele Artjom Santašovile, kes avaldas maksu- ja tolliameti (MTA) ametnikule soovi teha ebaseaduslikku koostööd ja pakkus selle eest 8000 eurot altkäemaksu.

Tunamullu novembris saatis süüdimõistetu kulleriga MTA tollikorralduse osakonna Lõuna liikuvkorratalituse juhatajale ümbriku, millesse oli pakendatud mälupulk. Andmekandjal oli ettepanek kohtuda, et arutada kauba probleemivaba liikumist.

Umbes kolm nädalat hiljem kohtusid mehed Pärnus Männi kohvikus. Seal andis Santašov ametnikule üle SIM-kaardi ja paberi, millele oli kirjutatud ettepanek, et too jätaks täitmata oma ametikohustused ja edastaks kokkulepitud telefoninumbril liikuvkontrollitalituse kontrolli andmeid ja MTA ametnike töögraafiku.

Samuti soovis süüdimõistetu, et liikuvkontrollitalituse ametnikud jätaksid kontrollimata Eestisse sisenevad salakütuse veokid, nii et iga päev saaks tulla Eestisse veok kütusega, mille eest jäetakse riigile maksud tasumata.

“Koostöö” eest lubas Santašov MTA tollikorralduse osakonna Lõuna liikuvkorratalituse juhatajale 8000 eurot. MTA töötaja pakkumisega ei soostunud.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas Santašovi karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb altkäemaksu lubamist või andmist. Kohus karistab sellise teo eest rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Kohtulahendis seisab, et Santašovi karistust kergendavaks asjaoluks oli kahetsus.

Varem on Santašov mõistetud kriminaalkorras süüdi kahel korral. 2007. aastal mõistis Harju maakohus ta süüdi narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise eest rühmaviisi ja määras talle selle eest neli aastat vangistust, millest kohe läks täitmisele aasta, kaks kuud ja kümme päeva. Ülejäänud karistus jäeti kolmeaastase katseajaga tingimisi täitmisele pööramata.

2012. aastal mõistis kohus Santašovi süüdi narkootilise aine levitamise ettevalmistamises. Selle eest määras Harju maakohus talle kaks aastat ja kuus kuud vangistust, millest veidi üle nelja kuu veetis ta reaalselt türmis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles