Kalapeol osteti värsket räime pangedega

Silja Joon
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadamasse jõudsid räimepaadid, kust ostjatele prisket merehõbedat kühveldati.
Sadamasse jõudsid räimepaadid, kust ostjatele prisket merehõbedat kühveldati. Foto: Urmas Luik

“Eelmisest nädalast on hakanud räim ja ahven ikka juba ka Lao alla tulema. Kala jõudis kõigepealt Pärnusse, Võistesse ja Lindile. Seal on mõnel mehel limiit juba täis,” rääkis Lao küla kalur Uno Mändla.

Mändla tegeleb võrgu- ja mõrrapüügiga, sest andis brigaaditöö ning suured mõrrad ja räimekastid üle pojale. Lao brigaadi limiidiks on hooajal 300 tonni kala, sellest kolmandik on juba püütud. “Lao all läheb iga aastaga püük kehvemaks. Käiks asjad nii nagu vanal ajal – kes ees, see mees –, oleksime meie kalast päris ilma,” seletas elupõline kalur.

Lao brigaad on ellu jäänud tänu sellele, et igal püügimeeskonnal on kvoot, palju püüda tohib. Lao brigaad võib püüda kaheksa kasti räime: üks kast mahutab 45 tonni kala. Lao all püüavad meeskonnas räime kuus meest: Uno vennad Raivo ja Eldur Mändla, Uno poeg Janek Mändla, Maido Kaja, Paul Merimaa ja Lepa Ott. Laadal said kalurid räimekilo eest 50 senti, kokkuostu antakse kalakilo ära euroga. Uno Mändla teatel ei tule Kihnu kaluritel räime praegu nii hästi, kui nad tahaks, ja Manijal on päris kehvasti. “Talvel jääd polnud, Riia lahes traalivad lätlased. Rannapüüdjatele ei jää midagi. Kui Ruhnu all veel aasta räime traalitakse, on kala rannast päris kadunud. Riia lahes tuleks traalpüük ära lõpetada. Vaadake internetist, kes seal püüavad. Puha Läti alused,” seletas Mändla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles