Karin Klaus: Pärnu kõrgeks?

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Klaus.
Karin Klaus. Foto: PP

Pärnu Postimees kirjutas linnavolikogu plaanist teha Eesti valitsusele ettepanek vähendada Pärnu muinsuskaitseala kaitsevööndit, et jõe äärde saaks kavandada kolme kõrghoonet. Linn soovib saada vaba voli tegutsemiseks alal, mis jääb Ringi ja Vingi tänava pikenduse vahele Laiast tänavast jõe poole. Peale kõrghoonete on sinna kavandatud uus autosild.

Ohoh! Lausa kolm kõrghoonet! Üks umbes sama kõrge kui Tartu Tigutorn, kaks Eliisabeti kirikuga ühte mõõtu. Kavandi peal tunduvad tornid päris toredad, aga kuidas need tegelikult välja nägema hakkaksid, ei oska õhulossipilti silmitsedes arvata. Viimase aastakümnega on Pärnusse kerkinud väga eri ilme ja kvaliteediga ehitisi ning ilu on teatavasti vaataja (või tellija-maksja) silmades.

Kas Pärnu jõe äärde sobiksid kiiskavad klaas- ja terasfassaadid, plekk-kuudid või rahulik betoon? Rohkem õhku ja põnevaid vorme või igav karp ühtlaste aknaridadega? Muinsuskaitsjad ei pea kõrghoonete ehitamist heaks mõtteks: need halvendavat kaitseala vaadeldavust ega sobiks kirikutornide vaatega. Pealegi polevat otsest põhjust torne püstitada, sest arendatavat maad jätkub, linn pole liiga tihe ja maa ei ole liiga kallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles