Eestimaalased nimetasid uue makse viipemakseks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimakse terminal. Foto on illustreeriv.
Kaardimakse terminal. Foto on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti pangaliit korraldas rahatarkuse kuul võistluse leidmaks nime uuele kaardimaksele, mis toimub kaarti terminali sisestamata, ja võtab kasutusele kõige enam hääli saanud "viipemakse".

"Viipemakse on maailmas levinud makseviis, mis on nüüd Eestisse jõudmas," teatas pangaliit. Valdavalt hakkavad Eestis tegutsevad pangad viipemakse võimekusega kaarte oma klientidele väljastama aasta teises pooles, mõni varem. Aasta jooksul avatakse viipemakse tugi paljudes Eesti kauplustes ja söögikohtades.

Viipemakse tegemiseks piisab kaardi asetamisest makseterminali vastu. Kümnest eurost suurema makse korral tuleb sisestada PIN-kood, sellest väiksemaid tehinguid saab teha PIN-koodi sisestamata, kuigi turvalisuse huvides on seda pisteliselt siiski vaja.

"Viipekaardi kiip on turvaline, seda saavad lugeda vaid spetsiaalsed seadmed, mille kasutamiseks on vaja lepingut pangaga. Seega ei saa keegi pahatahtlikult teie kaardilt raha maha võtta, võimalik ei ole ka poekassast mööda jalutades kellegi teise arvet kogemata maksta," selgitas pangaliidu kaartide töörühma juht Meelis Nurk.

Viipemakseid saab peagi tegema hakata enamikus makseterminalidest ning need on tavapärastest kiiremad ja mugavamad. "Tulevikus lisanduvad võimalused maksta poes mobiiltelefoniga või nutikella abil," lisas Nurk.

Eestis moodustavad alla kümneeurosed maksed enam kui 60 protsenti kaardimaksetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles