Mai kool viis oma VEX IQ robotid võistlema

, Pärnu Mai kooli infojuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai kooli robootikahuvilised panid end proovile Helsingis võistlusel Innokas.
Mai kooli robootikahuvilised panid end proovile Helsingis võistlusel Innokas. Foto: Erakogu

Oli 2016 talv ja toimus järjekordne HITSA talvekool IT-suunitlusega kooliinimestele. Nagu juba tavaks saanud, toimus see Haapsalus.

Sedakorda ootasid kohaletulnuid laudadel ees salapärased kastid. Ruumis askeldasid soome keelt kõnelevad lektorid ja kõik oli valmis uuteks väljakutseteks. Sai selgeks, et meile tutvustatakse siinmail veel vähelevinud robootikakomplekti VEX IQ. Põhiline erinevus võrreldes siin kasutatavate Legodega (WeDo, NXT ja EV3) on oluliselt suuremad võimalused. Standartkomplekti sai kokku pandud kuus-seitse tundi järjest. Sellest jäi väga hea mulje ja nii hankisime Mai kooligi ühe komplekti.

Moodustasime neljandikest neljaliikmelise meeskonna – Gregor Amon, Johanna Aava, Ruben Harald Vallau ja Marko Sildvee – ja hakkasime ehitama. Et materjalid olid valdavalt soome- või ingliskeelsed ja kogemusi polnud, tegi tööprotsessi raskemaks. Talvekoolis toimus ka õpetajatele üks versioon võistlusest, kuid kõik oli nii uus ja segane ning eriti palju just meelde ei jäänud. Lastega töötades pidime eeskätt ise õppima. Mai koolis tegelesid sellega õppealajuhataja Kaja Tammetalu ja IT-juht Hanno Saks.

Alguses meenutas asjaga tegelemine „Rocky I“ filmi, kus mees metsast teeb trenni käepäraste vahenditega ja tohutust entusiasmist. Meil ju ei olnud võistluslauda ja oli soome keele oskuski puudulik, kuid tahtmine oli suur. Mida enam robot roboti moodi välja nägema hakkas, seda rohkem kasvas meis teadmine, et soovime kindlasti osaleda maikuus Helsingis toimuval üritusel Innokas ja VEX IG Teamwork Challange võistlusel. Autonoomse eelprogrammeeritud võistluse otsustasime seekord vahele jätta ja keskenduda võistlustele Skills ja Teamwork.

Innokas on Helsingis toimuv robootikavõistluste kompleks, kus VEX-robotid olid vaid üks väike osa. Palju oli Lego baasil tehtavaid võistlusi, nagu Sumo, FLL, Freestyle jne. Meid puudutas sel korral vaid VEX IQ. Saime oma laua ja asusime tegutsema. Õnneks oli harjutusväljak meie juures ja iga arendus sai kohe järele proovitud. Esimesena sai selgeks, et standartseades robotiga ei ole sellel võistlusel midagi teha. Meeskond hakkas palavikuliselt joonestama ja teiste roboteid uurima ning roboti esiosa tegime täiesti ümber. Läbi pideva proovimise ja disainimise ning programmeerimise leidsime töötava versiooni. Peakonstruktor oli Gregor Amon, kelle lennuka mõtte meeskond koos temaga ellu viis. Tulemusena tekkis Mai kooli meeskonnale konkurentsivõimeline robot. Mitte küll selline suursugune kui maailmameistrivõistlustel osalenud soomlaste oma, aga ikkagi seade, mis võimaldas igati konkurentsis olla.

Osalesime kahel võistlusel: Skills Challenge ja Teamwork Challange. Skills Challangel oli meeskonna kaks juhti näitamas oskusi oma seadme käsitlemisel ühe minuti jooksul (30 sekundit üks ja 30 sekundit teine juht). Teamwork Challange on sama võistlus, aga pearõhk on korraga väljakul oleva kahe meeskonna koostööoskuses. Eesmärk on väljakul olevad oranžid pallid saada väljaku tagaossa aia taha tõsta (1 punkt/pall). Eriti hea, kui robot on võimeline füüsikaseadusi kasutades pallid toimetama aia taga olevasse kõrgesse sinisesse kasti. Võistluse lõpetab mõlema roboti trambile viimine. Kui robot kukub, tuleb panna ta algasendisse ja võistlust saab jätkata.

Kuigi Mai kooli meeskond ei olnud seda kunagi harjutanud, sest meil ei ole võistlusväljakut, said meie meeskonnad väga häid tulemusi. Olime teinud palju kuiva trenni ja roboti esmased juhtimisvõtted olid kõigil käes. Pikalt olime oma vanuserühmas esimesel-teisel kohal ja üldarvestuses neljandal-viiendal kohal. Lõpuks pääses siiski vastaste kogemus võidule ja ka õnne oli teistel rohkem, kuid Mai kooli meeskond – May Stars – leidis väga positiivset äramärkimist ja meie lapsed said võrratu elamuse ja kogemuse. Kuigi ei saa jätta märkimata, et May Starsi meeskond tegi võitnud meeskonnast mitmes alavooru parema tulemuse.

Samuti oli tore korraldava firma Step Systems Oy poolt VEX-meeskondadele välja pakutud võimalus firma kulul külastada Linnasmäki lõbustusparki. Lõppkokkuvõttes olid need võrratud kolm päeva, mis andsid võrdselt palju nii õpetajatele kui õpilastele.

Plaanime osaleda ka järgmisel aastal. VEX IQ robotid on sellest aastast alates ka RoboTex Tallinna võistlustel ametlikult kavas ja Mai kooli meeskond või meeskonnad osalevad sealgi.

Mai kooli toetasid Pärnu linnavalitsus ja HITSA, kes sellist võistlust tutvustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles