Minister asub tegelema kalurite võrgumurega

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid mõõdavad võrgusilma kiiluga ja saavad tulemuseks ettenähtud 60 millimeetrit.
Kalurid mõõdavad võrgusilma kiiluga ja saavad tulemuseks ettenähtud 60 millimeetrit. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa kalurite võrgusilmasuuruse murele hakkab lahendust otsima keskkonnaminister Marko Pomerants, kes kutsus esmaspäevaks kokku nõupidamise.

Arupidamisel osalevad Liivi lahe kalanduskogu, keskkonnainspektsiooni ja Tartu ülikooli mereinstituudi esindajad. Teema teravdus, sest kalurite ja keskkonnainspektsiooni tulemused ühe ja sama võrgusilma mõõtmisel erinevad kalurite kahjuks mõne millimeetri võrra. Kalurid kasutavad mõõtmiskiilu, inspektsioon elektroonset mõõteseadet. Keskkonnainspektsioon avastas rikkumised 10.–12. maini kontrollimise käigus ja kaluritele anti käsk nõuetele mittevastavad võrgud merest välja võtta. Piirkonnas tegutseb ligi 350 kutselist kalurit.

Pärnu lahes Kotinina-Tahkuranna joonest põhja pool kehtib muude piirkondadega võrreldes erinev püügirežiim, sest seal kasutatakse kalapüügiks selektiivseid mõrdu. Piiranguga kaitstakse koha ja ahvena noorjärke püünistes vigastamise ja hukkumise eest aladel, kus neid on kõige rohkem. Väljaspool nimetatud ala tohib keskkonnaministeeriumi pressiteatele tuginedes püüda kala alla 60millimeetrise silmasuurusega mõrdadega.

Ministri sõnutsi on arupidamise eesmärk leida viis, kuidas olemasolevad püünised võimalikult kiiresti vette tagasi saada ja samal ajal kalavaru kaitsta.

“Praegu on olukord selline, kus mõrrad on kalapüügieeskirjas kirjeldatud metoodikast tulenevalt kas vales mõõdus või vales püügikohas,” tõdes Pomerants.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles