Edenda ise e-riiki ja hoia Eesti loodust

, regionaalminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim-Valmar Kiisler.
Siim-Valmar Kiisler. Foto: PP

Väljas kasvavad hanged iga päevaga, samal ajal ei ole kevad enam kaugel. Sellega seoses ka riigikogu valimised ja igaühe võimalus öelda oma sõna Eesti riigi näo kujundamisel.

Valimiste eel peab aga riik iga valimisõiguslikku inimest teavitama, kus, millal ja kuidas on tal võimalik hääletada. Selleks, et info inimesteni jõuaks, trükitakse ligemale miljon pabervalijakaarti. See saadetakse omakorda posti teel inimese rahvastikuregistris märgitud aadressil. Kaartide trükkimine võtab meeletu koguse paberit, mille tootmiseks kulub suur hulk puitu, ning tulemuseks on tuhandeid liitreid reovett ja ligemale tonn tahkeid jäätmeid.

Samal ajal saaks igaüks tellida endale valijakaardi hoopis elektronposti teel. Elektroonse valijakaardi mõte on lihtne ja praktiline.

Kord juba riigiportaalis eesti.ee tellitud elektroonne valijakaart tuleb konkreetsel elektronposti aadressil järgmistel ja ülejärgmistel valimistelgi ning seda ei ole vaja uuesti tellida. Inimest puudutav valimisinfo saadetakse ametliku @eesti.ee e-postiaadressil ja paberil seda teavet enam ei edastata.

Esiteks peaks inimene kontrollima, kas ta elukoha andmed rahvastikuregistris on õiged. Riigil on küll oma mehhanismid andmete õigsuse kontrolliks eri perekonnatoimingute registreerimise kaudu, kuid ka inimene saab seista selle eest hea: tuleb vaid minna netis X-tee kaudu rahvastikuregistri kodulehele ja vajalikud klõpsud ära teha.

Kui andmed kontrollitud, on edasi tegutseda juba väga kerge. Juhised leiab aadressilt http://www.eesti.ee/portaal/valimised.eabi.

Inimestes tekitab vahel segadust e-valijakaardi ja e-hääletamise seotus. Need kaks teenust on üksteisest eraldi ja üks ei välista teist. Kui ka e-valijakaarti ei telli, ei takista see kuidagi e-hääletamist.

Kõige lõpetuseks lihtne soovitus, kui sa, lugeja, seda veel teinud pole: tipi oma internetilehitseja aknasse www.eesti.ee ja kevadel ei potsata postkasti enam koos hunniku reklaamiga järjekordne paber. Edenda ise e-riiki, hoia Eesti loodust ja aita riigil kokku hoida!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles