Kihnu kivilaeva pulmad algasid animafilmiga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnus avati Nordi tee.
Kihnus avati Nordi tee. Foto: Silvia Paluoja

“Meite kivid ju kõik maailmas laiali,” ütleb maailma esimeses Kihnu kivilaevadele pühendatud animafilmis peategelane, kes räägib sellest, kuidas kihnlased hakkasid äri tegema kivide vedamisega suurtesse linnadesse nende tänavate sillutamiseks, sadamate ja muulide ehitamiseks.

Sada aastat tagasi oli Kihnu saarel ligemale 70 purjelaeva, mida kasutati põhiliselt kivide vedamiseks Pärnusse, Tallinna, Riiga ja teistessegi sadamalinnadesse. Kohalike laevameistrite tarkused anti edasi põlvest põlve ja hinnanguliselt vedasid kihnlased aastatel 1850-1950 oma ehitatud laevadega kaks ja pool miljonit tonni kive, mis kangutati lahti merepõhjast.

MTÜ Kihnu Mere Selts on võtnud südameasjaks uurida ja jäädvustada Kihnu kivilaevade loo ning esimene samm sellel teel on tehtud, valmis on kivilaeva Altärä mudel, mis on pärislaeva kümnekordne vähendus. Valmis sai see Hooandjas 157 toetaja abiga, kelle nimed on kantud kuldsele tänutahvlile seltsi kodus, Kihnu sadamas kunagises diiseljõujaamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles