Tammiste lasteaias aitab müra vaigistada mürafoor

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürafoor.
Mürafoor. Foto: MTÜ Ökokratt

Sauga valla Tammiste lasteaed soetas endale mürafoori, mis abistab mürataseme hoidmisel lubatud piirides.

Mürafoor hoiab haridusasutustes laste ja töötajate tervist ja on abiks õpetajale. Foor aitab tegevuste ajal ja vabamängus kontrollida õpilaste kõne valjusust ja ennetada manitsemast vaiksema hääletooniga rääkima.

"Mürafoor aitab vaigistada müra ruumides, kus kõrget mürataset on vaja soovitud piirides hoida," selgitas Tammiste lasteaia direktori kohusetäitja Eda Tenson.

Mürafoor töötab kui valgusfoor: kui müratase kõrge, annab foor helisignaaliga märku ja näitab punast värvi tuld. Kollane tuli hoiatab. Roheline tuli näitab lubatavat nõrka müra.

MTÜ Ökokratt on pakkunud mürafoore tasuta proovida ja katsetada aastast 2009. Mürafoorid on teinud lõppeval õppeaastal tänuväärset tööd Harju- ja Viljandimaa haridusasutustes.

Mürafooride ilma rahata rentimise ja algatuse "Müra pole muusika" eest pälvis Ökokratt üleeuroopalisel konkursil auhinna mürateemaliste projektide kategoorias "The european soundscape award", mille väljastab Euroopa keskkonnaagentuur. Agentuur tunnustas Ökokrati tegevust viimati 2012. aastal.

Ökokrati koostööpartnerid-toetajad mürafooride kasutada andmisel ja ettevõtmises "Müra pole muusika" on OÜ Miljon Miksi ja puhta vee teemapark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles