Nordi tee toob Väikese Vankri taevast alla

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Siin on ära jagatud kõik see samm, plangutus ja laudade arv, siit saab pärislaeva õiged mõõdud kätte,” seletas Kuressaare ametikooli kutseõpetaja Kaido Trei kivilaeva mudeli juures.
“Siin on ära jagatud kõik see samm, plangutus ja laudade arv, siit saab pärislaeva õiged mõõdud kätte,” seletas Kuressaare ametikooli kutseõpetaja Kaido Trei kivilaeva mudeli juures. Foto: Silvia Paluoja

Merekultuuriaasta rannaretk viis nädalavahetusel Kihnu, kus elustusid vanad laevaehitustavad näitustel ja riigiarhiivi kroonikafilmides ja turismihooaja künnisel avati sadama lähedal Nordi tee kui sümbol meresõitjatele.

Esimest korda tõi MTÜ Kihnu Mere Selts rahva ette kivilaeva Altärä kahe meetri pikkuse mudeli ja esilinastus animafilm, mis kajastab kunagiste laevaehitajate ja kivivedajate lugu.

Kihnu mere seltsi veavad Reet Laos, Ivar Tenson, Ago Tenson ja Jana Jaaksalu koos mõttekaaslastega, kelle siht on Kihnu saart ja väina puudutava mereteabe kogumine, traditsioonilise paadi- ja laevaehitusoskuse taaselustamine, meresõitjate väärtustamine. Üks märke on silmanähtavalt maas: Nordi tee, mis kujutab Väikest Vankrit kui Põhjanaela kõrval meresõitjate üht tähtsamat orientiiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles